Titelverdediger Fuglsang pakt zege in eerste rit Ruta del Sol

Print
Titelverdediger Fuglsang pakt zege in eerste rit Ruta del Sol

Jakob Fuglsang. Afbeelding: BSR Agency

Titelverdediger Jakob Fuglsang heeft de eerste etappe gewonnen van de Ruta del Sol. De renner van Astana was na bijna 174 kilometer tussen Alhaurin de la Torre en Grazalema de sterkste in een sprintje met Mikel Landa.

De vijfdaagse rittenkoers, ook wel bekend als de Ronde van Andalusië, eindigt zondagmiddag met een tijdrit in Mijas.

Onder vuur

De voorbije weken was veel te doen om Fuglsang, die onder vuur kwam te liggen na mogelijke contacten met dopingarts Michele Ferrari. Een onderzoek was gelekt naar Noorse en Deense media, die uitgebreid berichtten over de connecties tussen de renners van Astana en Ferrari, de Italiaanse arts die voor het leven is geschorst wegens onder meer zijn rol in het dopingprogramma waarmee Lance Armstrong zeven keer de Tour de France kon winnen. Fuglsang was vorig jaar een van de beste renners in het peloton. Hij won niet alleen de Ruta del Sol, maar was ook heer en meester in Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en een rit in de Ronde van Spanje.

Kopgroep

In de etappe van woensdag deden de Nederlanders van zich spreken. Maurits Lammertink (Wanty-Gobert) reed lange tijd in een kopgroep van drie, maar die werd een slordige twintig kilometer voor het einde opgeslokt door het peloton. Het was het sein voor onder anderen Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) om op de tien kilometer lange slotklim naar de Puerto de las Palomas de lont in het kruitvat te steken. Maar de Zeeuw kon het niet bolwerken tegen Fuglsang en Landa, die op de top een minuutje hadden op een klein achtervolgend groepje, onder wie Tolhoek.

In de afdaling naar Grazalema, zes kilometer na de top, kwam de voorsprong van de Deen en de Spanjaard niet meer in gevaar, waarna Fuglsang in het sprintje te sterk was.