Syrische statushouders laten Limburgers proeven van hun keuken

Hassan aan het werk in restaurant Bab Tomas. © Jean-Pierre Geusens

In Maastricht opende Syrisch restaurant Bab Tomas anderhalf jaar geleden haar deuren. Het restaurant bood Syrische statushouders de kans om te werken en een nieuw leven op te bouwen. Zo ook de 26-jarige Hassan die als chef-kok werkt.

Ingrid Lemmens

In de keuken van Bab Tomas is Hassan druk bezig met de voorbereidingen voor het diner van die avond. Hij lacht, Hassan is gelukkig. Hij is blij dat hij in Nederland én bij restaurant Bab Tomas een kans heeft gekregen om een nieuw leven op te bouwen. In 2015 werd hij gedwongen om te vluchten uit Syrië. „Er was dreiging dat ik gevangen genomen zou worden vanwege mijn linkse politieke voorkeur”, vertelt hij.

Hassan vlucht naar Nederland samen met zijn vrouw. Zijn tocht was niet makkelijk, ze lopen drie maanden terwijl Hassan met tal van medische problemen kampt. Hij doneerde in Syrië namelijk een nier aan het zusje van zijn beste vriend. „Zij raakte zwaargewond door een bombardement en haar bloedgroep was uniek en moeilijk te vinden, maar gelukkig kon ik helpen”, vertelt hij. Toch is Hassan niet somber, hij is dankbaar met de kans die hij in Nederland heeft gekregen. „Nederland is een land waar ik van al mijn rechten kan én mag genieten”, zegt hij. Het geluk van het Syrische echtpaar werd bekroond met de geboorte van een zoon. „Helaas lijdt Sam wel aan diabetes, maar ik ben blij dat we hier in Nederland zijn waar medicijnen en behandelingen voor iedereen beschikbaar zijn.” Het verhaal van Hassan is een van de velen. Soms zijn de verhalen van de medewerkers van Bab Tomas te heftig om te vertellen, weet Vivienne Bancken die nauw betrokken is bij het restaurant.

Toekomst

Syrische statushouders een nieuwe toekomst bieden. Dat was het plan dat Rotary initiatiefnemers Paul Janssen, Pieter Kromwijk en Gerry Been voor ogen hadden met Bab Tomas. Ze bedachten het plan, staken er zelf geld in en samen met een lening bij de bank kon het restaurant aan de Tongersestraat in Maastricht worden gestart. Met medewerking van de gemeente Maastricht. „De statushouders die bij ons werken komen uit ‘de kaartenbak’ van de gemeente”, vertelt Bancken. „Het zijn vaak mensen die hebben gestudeerd en heel blij zijn te kunnen werken in Nederland, maar ook mensen met een rugzakje. Ze zijn allemaal gevlucht uit Syrië om diverse redenen”, legt ze uit.

Inmiddels werken er zeven personeelsleden bij Bab Tomas, waarvan drie koks. Van woensdag tot en met zondag laten zij bezoekers kennismaken met de Levantijnse keuken. Op de kaart staan verschillende mazas: schotels met kleine hapjes, bedoeld om samen te delen. „Het is nog een vrij onbekende keuken voor veel Limburgers, maar zeer in opkomst vanwege de vele groenten en gevarieerdheid in gerechten en erg lekker”, promoot Bancken het restaurant. Hassan is trots dat hij de gerechten uit zijn land aan Limburgers kan laten proeven. „Ik hou van mijn werk en dit is een mooie gelegenheid om de cultuur van het Syrische volk door te geven.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal