Vrees voor extreemrechtse terreur groeit in Duitsland

Een Duitse politieman staat op wacht bij de bar waar verschillende mensen werden doodgeschoten.© Boris Roessler/dpa

De man die achter de moordpartij in het Duitse Hanau zit, zou een schriftelijke bekentenis hebben achtergelaten. In die tekst staan ook rechts-radicale opmerkingen, melden Duitse media. Dat het voornaamste doelwit van zijn moordpartij een waterpijpbar met Koerdische klanten was, versterkt het idee dat het om een racistische aanslag ging.

Bob van Huet

Het is de laatste jaren vaker gebeurd dat extreemrechtse motieven op zijn minst een rol speelden bij dit soort aanslagen. Enkele daarvan werden uitgevoerd door verknipte eenlingen, andere zijn opgezet door ideologisch geharde groepen.

De dreiging van rechts-extremisme in Duitsland is de laatste jaren groter en gevaarlijker geworden, zo waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer vorig jaar nog. Hij reageerde destijds op de jaarlijkse rapportage van de Duitse inlichtingendienst. Die concludeerde dat er meer mensen kwamen die gewelddadig extreemrechts gedachtegoed onderschreven en ook dat ze steeds gewelddadiger werden. Duitsland telt 12.700 gevaarlijke neonazi’s en rechts-extremisten die in staat zijn tot geweld, schatte de rapportage.

Lees ook: Bloedbad in Duitsland: negen doden bij racistische aanslag shishalounges

Wapens

Volgens Seehofer waren extremisten erop uit een ‘klimaat van angst’ te scheppen in Duitsland. Dat deden ze onder andere door meer propaganda te spuien in sociale media en door meer geweld tegen met name buitenlanders. Dat er in die kringen een grote interesse was in het verkrijgen van wapens, baarde hem extra zorgen. In Duitsland werd vorig jaar daarom een strengere wapenwet aangenomen die inlichtingendiensten de ruimte geeft de cv’s van mensen die wapens kopen beter te checken. Volgens Seehofer zijn rechts-extremisten nu vaak beter georganiseerd dan andere groepen en organisaties. Zorgwekkend is ook dat in kringen van de politie en het leger gevallen van extreemrechtse sympathieën aan het licht kwamen.

Vorige jaar werd de Duitse politicus Walter Lübcke – die het had opgenomen voor asielzoekers - door een neonazi vermoord. Ook was er een mislukte aanslag in Halle op een synagoge waarbij twee passanten omkwamen. Duitse moslimorganisaties trokken deze week nog geschrokken aan de bel na de arrestatie van een groep zelfverklaarde ‘commando’s’ die gevorderde plannen zou hebben gehad voor ‘wraakaanslagen’ op moskeeën in heel Duitsland. Twaalf rechtsextremisten werden gearresteerd. Ze wilden een aanslag plegen tijdens het vrijdaggebed, naar voorbeeld van de aanslag in Nieuw-Zeeland, vorig jaar. Daarbij vielen 51 doden en 49 gewonden.

Infiltreren

Een bijkomend probleem daarbij is dat uitgesproken neonazi’s tegenwoordig infiltreren in nationalistische politieke partijen als Pegida (een van oorsprong extreemrechtse partij) en de opkomende AfD. De ‘commando’s’ die moskeeën wilden aanvallen hebben geprobeerd contacten te leggen met AfD. Die partij ging daar niet op in, aldus een woordvoerder.

Volgens Duitse media zijn de laatste dertig jaar 169 mensen door rechts-extremisten om het leven gebracht; de overheid houdt het op 83. Meest berucht waren de zogenoemde NSU-moorden, tussen 2000 en 2006, door de neonazistische terreurgroep Nationaalsocialistische Ondergrondse. Naast moorden pleegden de leden ook nog 14 bankovervallen en twee bomaanslagen. Doden door links-extremistisch geweld zijn sinds de opheffing van de Rote Armee Fraktion (die 34 moorden op haar geweten heeft) vrij zeldzaam.