Taekwondo en muziek: topsport bij twee passies

Print
Taekwondo en muziek: topsport bij twee passies

Sidney de Vreede Afbeelding: Dyon de Vreede

Maastricht / Itteren -

De zeventienjarige Sidney de Vreede uit Maastricht heeft twee passies. Hij is een van de grote taekwondo talenten van het zuiden van ons land, maar naast zijn sportieve ambities is hij ook nog multi-percussionist bij de drumband ‘De Greune’ van Wolder.

Probeer Sidney de Vreede maar eens even te spreken te krijgen. Zijn agenda puilt uit. Taekwondo, muziek en stagelopen in het Designhotel in Maastricht voor zijn studie. De zeventienjarige Maastrichtenaar heeft een strakke planning om alles in goede banen te leiden. Toch maakt hij graag tijd om over zijn grote passie taekwondo te vertellen. Zijn liefde voor deze vechtsport begon toen hij zes jaar was. Een jonge Sidney zat voor de televisie de bewegingen van de acteurs Bruce Lee en Jackie Chan na te doen. „Het viel mijn ouders op dat ik toch geen introvert jongetje bleek te zijn”, vertelt hij.

Uit de schulp

Hij wordt door zijn ouders aangemeld bij Olympic Taekwondo Maastricht in Pottenberg. „Ik was een verlegen jongetje in die periode, maar door een verdedigingssport te gaan doen, kon ik uit mijn schulp kruipen”, legt hij uit. Het taekwondo trok de Maastrichtenaar aan vanwege de verschillende aspecten en het grote respect binnen de sport. „Taekwondo is niet alleen maar sparren, het heeft zes disciplines”, aldus de Maastrichtenaar die ook graag anderen wil motiveren en inspireren. Als Sidney elf jaar is, haalt hij zijn eerste dan, inmiddels is hij aan het trainen voor zijn vierde. Een dan is een bepaalde graad in de Zuid-Koreaanse verdedigingssport.

De Maastrichtse taekwondoka staat bekend als een groot talent. Zo werd hij onlangs derde op het Nederlands kampioenschap bij de junioren en vierde bij de senioren. „Omdat ik zeventien ben, mocht ik in beide categorieën meedoen. Het was mijn debuut bij de senioren. Dat was wel spannend hoor, want ik kende mijn tegenstanders niet, maar ik heb het best goed gedaan. Dit smaakt zeker naar meer”, zegt hij.

Ultieme droom

Toch blijft hij bescheiden over zijn toekomst. „Ik ga het rustig opbouwen. Nu eerst deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen, daarna EK’s, WK’s en misschien wel ooit de Olympische Spelen. Dat is mijn ultieme droom, maar ik wil wel realistisch blijven. Het is een lang traject wat veel geld kost.”

Om aan EK’s en WK’s te mogen deelnemen moet Sidney op zogenaamde G1-toernooien podiumplekken behalen. Zo verzamelt hij punten voor de wereldranglijst. Om steeds beter te worden, traint hij sinds een jaar bij het regionale topsportcentrum taekwondo in Eindhoven met andere talenten uit Zuid-Nederland. De buitenlandse toernooien moet hij echter geheel zelf bekostigen. „Daarom ben ik ook bezig met sponsors zoeken”, legt hij uit.

Studie

Als Sidney niet bezig is met zijn sport, maakt hij wel muziek of loopt hij stage in het hotel. „Ik volg de opleiding Manager Ondernemer Horeca in Heerlen op het Vista College. „Door goede afspraken met school en het stagebedrijf kan ik mijn topsport combineren. Toch zet ik mijn studie op nummer één. Vooralsnog is taekwondo een hobby, want ik besef dat daar niet zoveel geld mee te verdienen is zoals in bijvoorbeeld voetbal”, zegt hij.

Zijn eerste wereldkampioenschap is dit najaar, maar niet op de taekwondo mat, maar met de drumband Sint Petrus en Paulus. „We zijn nu keihard aan het repeteren voor het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 2020. Want ook dat vind ik gaaf.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu