Olympische droom in een onbekende sport

Print
Olympische droom in een onbekende sport

Mistral Janssen. Afbeelding: www.judoinside.com

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Judoka Mistral Janssen (26) uit Geleen heeft zich naast het judo sinds kort ook toegelegd op het sambo worstelen, een van origine Russische vechtsport. Als deze sport in 2024 Olympisch wordt, wil hij voor een medaille gaan.

Sambo worstelen, deze sport zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Dat beseft Mistral Janssen zich heel goed. Toch hoopt de Geleense sporter dat daar binnenkort verandering in komt. Zeker nu de sport door het Internationaal Olympisch Comité is erkend, komt de stap om Olympisch te worden steeds dichterbij. „In Oost-Europa is deze sport heel erg groot, zelfs groter dan het judo”, weet Janssen.

Zelf kwam hij met sambo worstelen in aanraking nadat hij bij de judobond tegen het probleem aanliep dat hij niet intern op Papendal wilde wonen vanwege zijn studie. „Ik studeerde in fysiotherapie in Eindhoven en wilde dat graag afmaken. Om die reden kon ik niet op Papendal gaan wonen, iets waar meer judoka’s tegenaan liepen aangezien de bond graag wilde centraliseren.”

Niet welkom

Janssen probeerde enige tijd om voor België uit te komen, maar dat mislukte. In zijn juniorentijd werd de Gelener twee keer Nederlands kampioen en ook bij de senioren pakt hij in 2016 de Nederlandse titel in de klasse tot 90 kg. Toch hoort hij op zijn 23e van de bondscoach dat hij niet welkom is op Papendal. „Zijn lezing was dat ik te oud was, maar ik denk zelf dat hij beledigd was omdat ik had geprobeerd om voor België uit te komen. Dat deed ik omdat ik mijn studie wilde afmaken. Het was pijnlijk, maar toen hield het op.”

Onbekend

Janssen werd vervolgens benaderd door de Nederlandse bondscoach van het sambo worstelen. „Ik dacht dan ga ik dat eens proberen. Niet als vervanging voor judo, maar als alternatief. Maar in Nederland stelt sambo worstelen niets voor”, is hij heel direct. „Niemand kent het.” Toch is het voor hem geen alternatief voor het judo. „Ik doe nog steeds veel judoën, eigenlijk het meeste. Dat komt ook omdat ik daar veel meer tegenstand in heb, maar ik mag in het judo alleen deelnemen aan toernooien waarbij een open inschrijving is. Judo was mijn sport en dat is het nog steeds, maar ik heb een Olympische droom en als die kan in een sport die veel op judo lijkt, dan kan ik daar vrede mee hebben.”

Een van de grootste verschillen tussen judo en sambo worstelen is dat je in het judo niet de benen mag pakken. „Die regels zijn in 2010 aangepast om het minder op worstelen te laten lijken. Bij sambo worstelen mag beenklemmen wel, maar geen wurgingen. Ook is er een verschil in de puntentelling tussen beide sporten”, legt Janssen uit.

Mocht sambo worstelen in 2024 toch niet Olympisch worden, dan is dat geen ramp voor Janssen. „In 2023 zijn er ook de European Games in Polen. Dan ga ik daarvoor.” Hij durft hardop uit te spreken dat hij in Nederland verreweg tot de beste sambo worstelaars behoort. „Ik heb in Nederland geen concurrentie. Dat komt omdat ik als judoka een hoog niveau heb.”

Eerste Nederlandse medaille

Internationaal is dat nog anders, maar ook daar doet Janssen het niet onverdienstelijk. „Op het Europees Kampioenschap werd ik derde, de eerste Nederlandse medaille in het sambo worstelen bij de mannen senioren.” Tijdens het WK in Zuid-Korea werd hij zevende.

Janssen combineert zijn sport met een baan als fysiotherapeut en daar is hij heel blij mee. „Ik heb veel voor mijn sport opgegeven, daarom ben ik blij hoe het nu gaat. Ik kan werken, samenwonen met mijn vriendin én topsport bedrijven en mijn Olympische droom blijft haalbaar.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen