Vechten om goud voor de ogen van moeder

Print
Vechten om goud voor de ogen van moeder

Khalid El Moukadam (links) neemt het zaterdag op tegen Mohammed Boutasaa. Afbeelding: organisatie

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De Venlose kickbokser Khalid El Moukadam (22) staat aanstaande zaterdag in het Eindhovense Indoor Sportcentrum tegenover Mohammed Boutasaa. Inzet: de wereldtitel. Zenuwen? „Nee, ik vind dit alleen maar mooi.”

Najima heeft nog nooit een wedstrijd van haar zoon Khalid bezocht. ,,Ze kan niet tegen de spanning. Komende zaterdag komt ze wel. Erg bijzonder”, vertelt Khalid El Makoudam zittend in zijn kickbokswinkel in Venlo. Hij runt deze zaak nu ruim twee jaar. El Moukadam stoomt zich momenteel klaar voor het gevecht van zijn nog prille leven. In Eindhoven strijdt hij om de wereldtitel met de Amsterdammer Mohammed Boutasaa.

Verschillende organisaties

Maar hoe zit dat nu precies? Er zijn zoveel verschillende organisaties in de wereld van het kickboksen. El Moukadam knikt instemmend. ,,Ja, dat klopt. Glory en Enfusion zijn de grootste organisaties ter wereld. Eigenlijk zou er één bond moeten zijn. De kickbokssport valt echter nog niet onder de vlag van de NOC/NSF waardoor meerdere partijen het nog voor het zeggen kunnen hebben. Badr Hari en Rico Verhoeven vechten bijvoorbeeld onder de vlag van Glory. Ik strijd voor de wereldtitel van Enfusion. In de gewichtsklasse tot 67 kilogram,” legt hij uit. ,,Hier heb ik mijn hele leven naar toe gewerkt.”

Gastcolleges

El Moukadam traint zes dagen per week. ,,Ik moet voldoende rust en de juiste voeding nemen. Er wordt voor mij zout- en kruidenvrij gekookt. Eigenlijk heb ik geen tijd over. Kickboksen en mijn werk als ondernemer nemen zo’n beetje mijn hele leven in beslag.”

Als topsporter wordt El Moukadam daarnaast regelmatig op scholen uitgenodigd om gastcolleges te verzorgen. ,,Dat kan een kickboksles zijn, maar ook een infosessie over sporten. Dan praat ik over het belang van bewegen, mijn weg naar de top en hoe ik aan die top probeer te blijven. Dat gaat zeker niet vanzelf. Iedere dag weer is het die figuurlijke berg beklimmen.”

Strijd

El Moukadam voert letterlijk een strijd met zijn lichaam. Voordat hij zaterdag in de ring tegenover Boutassaa komt te staan wordt hij een dag eerder gewogen. ,,Dan mag ik niet meer dan 67 kilogram wegen.” Eerder vond er overigens al een ontmoeting met zijn tegenstander plaats, de zogeheten stare down. Een moment waarbij de twee vechters elkaar aankijken en wat cynische teksten jegens elkaar verkondigen. ,,Dat was ook in Eindhoven, bij Vue Cinema.” Voor El Makoudam is Eindhoven geen onbekende plek. ,,Mijn complete trainers- en begeleidingsteam komt uit Eindhoven. Ik train in Valkenswaard. Daar ben ik via mijn vorige trainer Samir Dibbets terechtgekomen. Bij Samir is het allemaal begonnen. Ik heb ontzettend veel aan hem te danken.”

Zenuwen

Net zoals moeder Najima zal ook zijn voormalige trainer Dibbets zaterdag in Eindhoven aanwezig zijn onder de naar schatting zesduizend toeschouwers. ,,Zenuwen? Nee, ik vind dat alleen maar mooi. Ik verwacht een man of duizend uit Venlo, omdat Nusret Yilmaz en Khalid El Bakouri ook moeten vechten. Khalid gaat zijn wereldtitel verdedigen.”

El Moukadam moet deze eerst maar eens zien te halen. ,,Boutasaa is weliswaar een bekende kickbokser, maar hij heeft alleen een handtekening moeten zetten om dit gevecht aangegaan. Een cadeau. De wereldtitel is namelijk vacant, er is geen titelhouder. Ik heb me daarentegen moeten kwalificeren en er dus echt voor moeten vechten. Dat doe ik al mijn hele leven. Ik zal alles geven om wereldkampioen te worden voor de ogen van mijn moeder. Haar komst betekent veel voor mij.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee