Bloedbad in Duitsland: negen doden bij racistische aanslag shishalounges

Tobias R. (inzet) groeide op in Hanau, volgde naar eigen zeggen een opleiding tot bankmedewerker en studeerde daarna bedrijfskunde. © Videostill/Reuters

Een 43-jarige Duitse man heeft woensdagavond in Hanau bij Frankfurt negen mensen doodgeschoten in twee waterpijpcafés. Daarna schoot hij zijn 72-jarige moeder dood en beroofde vervolgens zichzelf van het leven.

Bonne Kerstens en Caspar Naber

De eerste resultaten van het onderzoek wijzen op een extreemrechtse dader die handelde vanuit een racistisch motief. Justitie behandelt de zaak als een terreuraanslag.

Dat verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth van de deelstaat Hessen zojuist op een persconferentie. De dader was volgens hem niet in beeld bij de politie- en inlichtingendiensten maar geldt nu as terreurverdachte. “Hij lijkt op het internet te zijn geradicaliseerd en had een eigen website die momenteel wordt onderzocht’’ aldus de bewindsman.

Lees ook: Vrees voor extreemrechtse terreur groeit in Duitsland

In de woning van de verdachte, volgens Duitse media Tobias R., werd volgens Duitse media een brief met uitleg gevonden. De tekst was volgens Bild erg verward. R. zou onder andere hebben geschreven dat bepaalde bevolkingsgroepen gedood moeten worden omdat uitzetting niet effectief is.

Manifest

In een manifest, gericht aan de Duitse bevolking, spreekt R. van een ‘geheime dienst’ die duizenden Duitsers in de gaten houdt, thuis en op het werk. Het is geen officieel bekende geheime dienst zoals de Duitse Bundesnachrichtendienst of Amerikaanse CIA maar meer een organisatie die op basis van een geheime dienst opereert. R. is naar eigen zeggen een van de Duitsers die wordt ‘gemonitord’. Dat gebeurde volgens hem al vlak na zijn geboorte. “Ik hoorde een vrouwenstem in mijn hoofd zeggen: dat is dom, nu ben ik in de val gelopen.”

Dan springt de veertiger naar 1999, hij was destijds naar eigen zeggen 22 jaar oud, en begint over een gesprek met een medestudent van de opleiding tot bankmedewerker in diens appartement in Frankfurt. “We spraken onder andere over criminaliteit in het algemeen en slecht gedrag van bepaalde etnische groepen: Turken, Marokkanen, Libanezen, Koerden etcetera”, schrijft R. “We bleken allebei slechte ervaringen te hebben met deze bevolkingsgroepen. Deze ervaringen bleven beperkt tot verbaal geweld onderweg naar school of naar de disco.” Dat veranderde tijdens zijn stage bij een bank. “Ik maakte een overval mee en werd als getuige later op het politiebureau geconfronteerd met fotokaartjes van honderden potentiële verdachten. Ongeveer 90 procent was niet-Duits en voornamelijk afkomstig zuiderse landen, vooral Turken en Noord-Afrikanen. Ik vroeg me af hoe het komt dat deze bevolkingsgroepen zich überhaupt in mijn land bevinden. Ze zijn uiterlijk instinctief al afkeurenswaardig en hebben zich in hun geschiedenis ook nooit als krachtig bewezen.’’

Kinderen gedood

In een andere video, die enkele dagen geleden op YouTube werd geplaatst, richt R. zich in een ‘persoonlijke boodschap’ tot “alle Amerikanen”. De verdachte, gekleed in een donker colbert, spreekt in vloeiend Engels onder meer over het bestaan van ‘militaire inrichtingen’ in de Verenigde Staten waar kinderen worden gedood. Ook zou de duivel er worden vereerd. De vermeende schutter zou Amerikanen in het filmpje hebben opgeroepen ‘nu de strijd aan te gaan’ tegen dergelijke misstanden. Het filmpje circuleerde vanmorgen nog op internet en lijkt te zijn opgenomen in een woning. De video is inmiddels verwijderd.

Federale aanklagers in Duitsland onderzoeken de zaak. Dit vanwege de signalen van een extreemrechtse terreuraanslag. Een landelijke woordvoerder wil nog niet ingaan op de inhoud van de brief en video. Wel bevestigt hij dat er elf doden zijn gevallen.

Shisalounges

De verdachte belde woensdagavond omstreeks tien uur aan bij shisha-bar ‘Midnight’ op de Heumarkt in het centrum van Hanau. Eenmaal binnen opende hij het vuur. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten meerdere bezoekers gewond.

De schutter vluchtte de wijk Kesselstadt in, waar hij vanuit zijn auto op een waterpijpcafé genaamd ‘Arena Bar & Café’ schoot. Hierbij vielen voor zover bekend vier doden. Onder de negen slachtoffers zouden zich enkele mannen en een vrouw met een Koerdische achtergrond bevinden.

Tweede lichaam in woning

De politie lanceerde een klopjacht op de vermoedelijke dader en zette daarbij onder andere helikopters in. Getuigen werd gevraagd informatie door te geven. Lange tijd was onduidelijk of er sprake was van één of meerdere daders maar omstreeks 05.00 uur vanmorgen meldde de politie dat ze de vermoedelijke dader dood in zijn woning had aangetroffen. In de woning lag nog een ander stoffelijk overschot. Het bleek zijn 72-jarige moeder te zijn. Ze stierf als gevolg van schotwonden.

De auto van de vermeende dader is vannacht onderzocht op eventuele boobytraps. In Duitse media wordt gezegd dat er onder meer munitie, tijdschriften en een holster voor een wapen in het voertuig lagen. Volgens het Duitse Bild had de man een jachtvergunning. De politie heeft laten weten dat zij er vanuit gaan dat de man alleen handelde.

‘Verschrikkelijk’

,,Het was een verschrikkelijke avond”, aldus burgemeester Claus Kaminsky van Hanau in een verklaring. ,,Deze avond zal ons nog lang bezighouden. Het is een avond die je je niet erger voor kunt stellen.” Over het motief achter de schietpartij kon Kaminsky nog niets zeggen. Parlementslid namens Hanau, Katja Leikert (CDU),reageert ook geschokt. ,,In deze afschuwelijke nacht wens ik alle nabestaanden van de slachtoffers veel sterkte en de gewonden een snelle genezing.” Leikert bedankt ook nog de politieagenten die bezig zijn met de zaak.

Hanau, dat zo’n 90.000 inwoners heeft, ligt in de deelstaat Hessen ten oosten van Frankfurt.