Larry Tesler, bedenker van copy-paste, overleden

Print
Larry Tesler, bedenker van copy-paste, overleden

Foto ter illustratie. Afbeelding: AP

Kopiëren en plakken. Een veelvoorkomend één-tweetje voor iedereen die werkt met een computer. Ooit was die techniek nog geen vast ritueel op kantoor, maar daar bracht Larry Tesler verandering in. De computerweterschapper overleed maandag op 74-jarige leeftijd.

Tesler begon in de jaren 60 zijn loopbaan in Silicon Valley en groeide uit tot een waar icoon binnen de IT. Bij Xerox, een bedrijf dat kopieermachines en printers maakt, deed hij zijn belangrijkste uitvinding: de opdrachten maken om tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. De techniek werd in 1983 overgenomen door Apple. Windows-computers volgden later. Inmiddels is het woord ‘copy-pasten’ zelfs opgenomen in de Van Dale.

Eerste computer

De computerwetenschapper spendeerde 17 jaar van zijn leven bij Apple, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de eerste computer met muisbediening, de Apple Lisa. Het was tevens de eerste computer waarmee je kon ‘copy-pasten’. Daarnaast werkte hij voor Yahoo en techgigant Amazon. De laatste jaren van zijn leven werkte Telser als zelfstandig consultant voor bedrijven.

Twitteraars reageren massaal op zijn overlijden, onder meer door zijn naam een flinke hoeveelheid keer te copy-pasten. Voormalig werkgever Xerox kiest voor een eerbetoon.