Nabestaanden dodelijk slachtoffer Zuyderland stellen ziekenhuis mede aansprakelijk

Print
Nabestaanden dodelijk slachtoffer Zuyderland stellen ziekenhuis mede aansprakelijk

Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen. Afbeelding: De Limburger

Born / Heerlen / Hoensbroek -

Nabestaanden van de 38-jarige Heerlenaar, die volgens justitie dodelijk werd mishandeld door twee beveiligers van Zuyderland in Sittard-Geleen, stellen het ziekenhuis mede aansprakelijk.

Dat wordt donderdag duidelijk tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de twee beveiligers door de rechtbank in Roermond. De vader van slachtoffer Paul Sprenkels hield in zijn slachtofferverklaring het bestuur van het ziekenhuis medeverantwoordelijk voor de dood van zijn zoon. „Beide beveiligers zijn onvoldoende opgeleid. Ze maken op walgelijke wijze gebruik van buitenproportioneel geweld. Beiden vinden dat ze goed gehandeld hebben. Schaam je. Ze worden te weinig getraind door geldgebrek van het ziekenhuis. Dit bestuur is medeverantwoordelijk.”

Verstikking

Paul Sprenkels uit Heerlen overleed op 14 juli 2017, een dag na zijn 38e verjaardag, aan de gevolgen van mishandeling, zo bleek tijdens de zitting. Hij is door verstikking om het leven gekomen. Hij liep op 10 juli het Geleense ziekenhuis binnen en vertelde de beveiligers dat hij iemand kwam opzoeken. Hij zou op een gegeven moment warrig zijn gaan praten en uit het niets een van de beveiligers een klap hebben gegeven.

Fixeren

Beide beveiligers zijn hem gaan fixeren: één van hen ging met zijn 130 kilo half op hem liggen. Het hele incident duurde twaalf minuten, is te zien op camerabeelden. De rechtbank wilde van de twee verdachten weten waarom ze het slachtoffer zijn blijven fixeren, ook toen hij al zes minuten niet meer (zichtbaar) bewoog. Beide mannen verklaarden dat ze „tot het laatst” verzet voelden bij het slachtoffer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen