OM eist 180 uur werkstraf tegen beveiligers Zuyderland-ziekenhuis wegens dodelijke mishandeling

Print
OM eist 180 uur werkstraf tegen beveiligers Zuyderland-ziekenhuis wegens dodelijke mishandeling

Afbeelding: Peter Schols

Born / Roermond / Heerlen / Hoensbroek -

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Roermond donderdag 180 uur werkstraf geëist tegen twee voormalige beveiligers van het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen wegens dodelijke mishandeling.

Het OM houdt hen verantwoordelijk voor de dood van de 38-jarige Paul Sprenkels uit Heerlen. Die betrad in juli 2017 in licht verwarde toestand het ziekenhuis. Beide beveiligers (mannen van 52 en 33 jaar) probeerden hem ertoe aan te zetten het pand te verlaten, maar hij kwam steeds terug. Op enig moment zou hij één van beide beveiligers hard in het gezicht hebben geslagen. De twee fixeerden hem vervolgens op de grond: één van hen ging met zijn 130 kilo half op hem liggen. Sprenkels overleed door verstikking. Het zuurstofgebrek ontstond door ‘samendrukkend geweld op de borstkas’.

Lees ook: Nabestaanden dodelijk slachtoffer Zuyderland stellen ziekenhuis mede aansprakelijk

Volgens het OM is op camerabeelden duidelijk te zien dat Sprenkels vocht voor zijn leven. „Vier minuten waarin hevig verzet wordt gepleegd”, aldus officier van justitie Valenteijn. „Maar ook als we Paul niet meer zien bewegen, gaan ze nog acht minuten door. Het is aantoonbaar niet juist dat hij tot het eind verzet heeft gepleegd, zoals de verdachten zeggen. Ze hebben zijn fysieke toestand geen enkel moment gecontroleerd. Dit was een twaalf minuten durende mishandeling.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen