Meer vega, minder ‘vette hap’ bij de Nijmeegse Vierdaagse

Print
Meer vega, minder ‘vette hap’ bij de Nijmeegse Vierdaagse

Foodtruck Vega met Ballen tijdens de Vierdaagsefeesten. Afbeelding: ANP

Minder hamburgers en meer vegetarisch. De Vierdaagsefeesten en de Vierdaagsemars gaan de komende jaren gezond en duurzaam eten promoten. En als het toch vlees moet zijn, dan het liefst uit eigen regio.

Stichting de 4Daagse gaat cateraar Albron vragen om bij de start- en finishplaats op de Wedren beter te letten op vet en vitaminen. Ook de diverse doorkomstgemeenten krijgen een oproep om bij de vergunningen rekening te houden met gezonde en duurzame voeding.

De Vierdaagsefeesten gaan zelf beter letten op welke losse foodtrucks ze vergunningen verlenen. Die staan in de diverse straten van het centrum, tussen de podia. Organisatoren van De Kaaij (onder de Waalbrug) en de Smkmrkt (bij het Labyrinth op de Waalkade) wordt ook gevraagd om het aanbod nog gevarieerder en vooral gezonder te maken dan de afgelopen edities.

Nu nog vrijblijvend, in 2022 niet meer

Die oproep is voorlopig vrijblijvend. De komende drie afleveringen wordt gekeken of de oproep inderdaad werkt. Uiteindelijk wordt het verplicht om het aandeel gezond en groen voedsel flink te vergroten. Dat gebeurt waarschijnlijk tijdens de Vierdaagse van 2022. ,,We werken stap voor stap naar een aanbod dat volledig biologisch, vegetarisch of lokaal is”, zegt voorzitter Walter Hamers van het bestuur van de Vierdaagsefeesten.

De organisaties van mars en feesten kijken niet alleen naar wat er in de foodtrucks te koop is, maar ook hoe de verkopers met afval en stroom omgaan. De uitbaters van de foodtrucks moeten er onder meer rekening mee houden dat er over drie jaar diverse soorten afvalbakken bij de kramen moeten staan, zodat plastic, voedselresten en restafval gescheiden kunnen worden.

Geen generatoren maar vaste stroomaansluitingen

Verder is de stichting Vierdaagsefeesten in gesprek met de gemeente Nijmegen om het aantal vaste stroomaansluitingen verder uit te breiden. Mogelijk komen er al nieuwe dit jaar aan de Van Schaeck Mathonsingel en in het Kronenburgerpark. Op die locaties zijn dan geen generatoren meer nodig, die vervuilend zijn en herrie veroorzaken. In het park moet nog wel onderzocht worden of zo’n vaste elektrische aansluiting mogelijk is ondanks de archeologische waarde van de ondergrond.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen