Duizenden Duitsers bij herdenkingsbijeenkomst aanslag Hanau

Print
Duizenden Duitsers bij herdenkingsbijeenkomst aanslag Hanau

Minister Steinmeier spreekt op het marktplein tijdens de herdenking. Afbeelding: AP

Duizenden mensen hebben donderdagavond in Hanau de slachtoffers herdacht van de aanslag in die Duitse plaats. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en andere prominente politici spraken de menigte toe. ,,Vandaag is het moment waarop we moeten zeggen: we staan samen als een samenleving, we laten ons niet intimideren en weten van geen wijken”, zei Steinmeier.

Niet alleen in Hanau, maar ook in Frankfurt, Berlijn en andere Duitse steden stonden duizenden mensen stil bij de aanslagen in twee shishabars waarbij negen mensen met een migratieachtergrond werden doodgeschoten. De 43-jarige dader, die vermoedelijk een rechtsradicaal motief heeft, schoot daarna zijn moeder en zichzelf dood. Verder raakten zes mensen gewond onder wie ook vier met een migratieachtergrond.

Lees ook: Dader bloedbad is meer dan een zonderling die zichzelf verloor in waanzinnige complottheorieën

De vader van verdachte Tobias Rathjen is opgepakt voor verhoor. Al vorig najaar zou Rathjen zijn denkbeelden gedeeld hebben met justitie, zo schreef de verdachte in zijn online manifest: ,,Maar geen van allen kon mij verder helpen.’’ Volgens Holger Schmidt, een terrorisme-expert bij omroep ARD was de schutter dus wel eerder in beeld: ,,De Bundesanwalt (de officier van justitie) heeft in november al een brief ontvangen met zijn extreemrechtse opvattingen. Maar daar is niets mee gebeurd.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen