Babyvoeding

Moedermelkvezels: DSM telt 765 miljoen euro neer voor Deens bedrijf

Print
Moedermelkvezels: DSM telt 765 miljoen euro neer voor Deens bedrijf

Afbeelding: ANP

Heerlen / Hoensbroek -

DSM koopt het Deense biotechbedrijf Glycom voor 765 miljoen euro.

Glycom levert voedingsvezels die ook in borstvoeding voorkomen. Ze zorgen ervoor dat goede bacteriën groeien in het darmstelsel; belangrijk voor het immuunsysteem en de ontwikkeling van baby’s en peuters.

Het is de eerste, tevens grote, overname door de nieuwe DSM-top: de co-ceo’s Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze.

DSM heeft zeer hoge verwachtingen van de deal en daar dus ook een stevige prijs voor over. Het Heerlens concern betaalt 20,6 keer de brutowinst van Glycom in 2019. De Denen, opgericht in 2005 met actueel 150 medewerkers (15 nationaliteiten) in dienst, hadden vorig jaar een omzet van 74 miljoen euro.

De grootste klant is Nestlé, het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Het Zwitsers concern blijft ook in de toekomst één van de grootste afnemers.‘Strategisch gezien is de deal een aantrekkelijke en logische stap in de verdere ontwikkeling van het voedingsstoffenportfolio’, aldus DSM.

Glycom levert zogeheten prebiotische oligosacchariden, die in natuurlijke vorm in grote hoeveelheden voorkomen in moedermelk. Glycom produceert ze in poedervorm door middel van fermentatie. Aan de ontwikkeling gingen ruim tien jaar van onderzoek en innovatie vooraf. De Denen brachten ze in 2016 voor het eerst op grote schaal en tegen een betaalbare prijs op de Europese markt.

Duizend dagen

DSM is groot in vitamines, slimme vetten en voedingsingrediënten. Het segment dat zich richt op de gezondheid van de mens, noteerde vorig jaar een omzet van 2 miljard euro; bijna een kwart van de totale DSM-omzet. De divisie die zich focust op de baby- en peutermarkt, zeg maar de eerste duizend dagen van het kind, haalde in 2019 al een omzet van 500 miljoen euro. DSM verwacht met de acquisitie van Glycom een extra impuls te kunnen geven aan zijn eigen verkoopnetwerk.

Darmaandoeningen

DSM gelooft dat er ook gezondheidswinst voor volwassenen is te behalen met Glycom producten. Ze zouden een positief effect kunnen hebben op patiënten met chronische darmaandoeningen, zoals buikkrampen en winderigheid. Ook zouden de koolhydraten uit borstvoeding kunnen helpen tegen zwaar overgewicht, obesitas.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen