Nieuwe slakkensoort vernoemd naar Greta Thunberg

Print

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg.

Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal. De slak - officieel Craspedotropis gretathunbergae - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Lees ook: Zweden heeft Greta, Limburg heeft deze kanjers...

Het nieuw ontdekte diertje is ongeveer 2 millimeter groot, heeft grijze tentakels en draagt een holle schelp. „Deze slak naar Greta Thunberg vernoemen is voor ons een manier om haar generatie te erkennen, die verantwoordelijk zal zijn voor het oplossen van problemen die ze zelf niet heeft gecreëerd”, zei een van de onderzoekers. De 17-jarige Thunberg heeft laten weten „blij” te zijn met de naam van de nieuwe slakkensoort.

De tiener begon in 2018 met een „schoolstaking voor het klimaat” buiten het parlement in Zweden. Ze groeide uit tot een van de gezichten van de wereldwijde protestbeweging die maatregelen eist tegen klimaatverandering.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen