Rechter in moordzaak oud-topman Philips in Kenia gearresteerd

Print
Rechter in moordzaak oud-topman Philips in Kenia gearresteerd

Cohens lichaam werd gevonden in een lege watertank in de tuin van zijn villa. Afbeelding: Privéfoto/screenshot worldgolfawards.com

De rechter in Kenia die belast is met de zaak tegen de van moord verdachte weduwe van Nederlander Tob Cohen is vrijdagmorgen gearresteerd. Dat melden Keniaanse media. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling.

Rechter Sankale Ole Kantai werd vrijdagmorgen gearresteerd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en voor verhoor overgebracht naar de nationale recherche. Volgens niet bevestigde berichten zou hij het bed hebben gedeeld met Sarah Wairimu Kamotho (52) in ruil voor zijn ‘hulp’, mogelijk het sjoemelen met bewijsmateriaal in de moordzaak.

Lees ook: Bonje over begrafenis oud-topman Philips: weduwe wil deal met zus

Volgens de krant Daily Nation wordt de rechter ervan beschuldigd Cohens weduwe te hebben geholpen. Dit door haar advies te geven en te assisteren bij het opstellen van verklaringen voor de politie.

Sarah Kamotho nam volgens de Keniaanse krant contact op met de rechter in de hoop wat advies te krijgen voor het geval ze gearresteerd zou worden voor betrokkenheid bij de zaak. De rechter betaalde haar vliegticket naar Kisumu waar hij een workshop volgde en stuurde een auto met chauffeur naar de luchthaven om haar op te pikken, aldus The Nation.

Minnaar

Het zwaar verminkte lichaam van Tob Cohen werd in september gevonden in een lege watertank in de tuin van zijn villa buiten Nairobi. Dit op aangeven van een medeverdachte met wie zijn weduwe bevriend was en die ook haar minnaar zou zijn geweest.

Lees ook: Moordenaars oud-topman Philips sloegen zijn schedel in

Sarah Wairimu Kamotho kwam medio oktober na 44 dagen detentie op borgtocht vrij. Ze geldt als de hoofdverdachte in de zaak rond de dood van de Nederlandse zakenman en voormalig topman van Philips. Volgens de aanklagers heeft ze de moord met zo’n twintig anderen beraamd en gepleegd. Dit naar verluidt omdat hij van haar wilde scheiden.

Tob Cohen stierf door een klap met een bot voorwerp op de rechterkant van zijn hoofd, zo bleek uit de autopsie in september. Rechercheurs ontdekten het lichaam van Cohen in een septic tank bij zijn villa in Kitisuru, bijna twee maanden nadat de Nederlander vermist was geraakt. De zoektocht naar de Nederlander en de daders van zijn vermissing werd breed uitgemeten in de Nederlandse, Keniaans en internationale media.

Lees ook: ‘Vondst lichaam oud-topman Philips is in scène gezet’

Rechter in moordzaak oud-topman Philips in Kenia gearresteerd
Sarah Wairimu Kamotho Foto: AD/Videostill