Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Vaals dringt bij het Rijk aan op meer onderzoek naar gevolgen 5G-netwerk

Vaals vindt dat er beter onderzoek moet komen naar 5G. © Robert Biedermann

De gemeente Vaals dringt er bij de regering op aan meer onderzoek te laten doen naar de gevolgen van het invoeren van het 5G-netwerk op de volksgezondheid. De gemeenteraad heeft een motie hiervoor ingediend.

Merel Visscher

Deze motie werd maandag ingediend door oppositiepartij Nuj Lies en haalde na stemming een nipte meerderheid. Volgens de partij bestaan naast de voorgeschotelde voordelen van een 5G-netwerk veel zorgen bij inwoners over de gezondheidsrisico’s en privacy van inwoners. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan naar de effecten van elektromagnetische straling op lange termijn.

Debat

De gemeente Vaals gaat nu een brief sturen aan de Tweede Kamer en de staatssecretaris, waarin wordt gevraagd voordat het 5G-netwerk wordt uitgerold een maatschappelijk debat te voeren en onafhankelijk onderzoek af te wachten. Vaals is niet de enige gemeente die bij het Rijk vraagt om meer zorgvuldigheid bij het uitbreiden van het mobiel netwerk. Bij de gemeente zijn het afgelopen jaar veel brieven binnengekomen van verontruste inwoners.

Ook in de gemeente Maastricht zorgde een proef met 5G vorig jaar voor veel onrust. De gemeente stuurde daarop al een kritische brief naar het Rijk.

Lees ook: Kritische brief Maastricht aan ministerie over uitrol 5G-netwerk