Optocht Eindhoven gaat niet door vanwege voorspelde harde wind

Print
Optocht Eindhoven gaat niet door vanwege voorspelde harde wind

Afbeelding: EDFotopersburo van de Meulenhof bv

De optocht in Lampegat, zoals Eindhoven heet met carnaval, gaat zaterdag niet door. De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (FEC) heeft in gezamenlijk overleg met de gemeente Eindhoven, hulpdiensten en andere betrokken partijen besloten het evenement af te blazen.

Volgens FEC-voorzitter Ivo Soetens maken de verwachte windkracht en windstoten dit besluit ’omwille van veiligheid noodzakelijk’. ’Het is op basis van de huidige voorspellingen de enige juiste keuze’, schrijft de carnavalsfederatie in een vrijdagmiddag uitgebrachte verklaring. ’De beslissing uitstellen is niet in het belang van de deelnemers van de optocht.’

Kaart: Waar en wanneer worden de bijna 300 optochten in Limburg gehouden?

Volgens de organisatie staat Lampegat ‘ook zonder optocht op z’n kop’. Prins Ludovieckus arriveert zaterdagmiddag met de trein en neemt de sleutel van de stad in ontvangst op het Stationsplein. Overal in de stad kunnen de geplande activiteiten veilig doorgang kunnen vinden, aldus FEC. De Geldropseweg en de Wal zijn ’klaar voor een groot feest’. Datzelfde geldt voor de tenten in de Eindhovense binnenstad.

In Limburg is vooralsnog geen optocht afgelast vanwege de voorspelde wind. In Maastricht rijden zondag relatief weinig grote wagens mee. Mocht de situatie onveilig worden, kunnen die uit de optocht gehaald worden.

In Sittard zou de optocht zondag eventueel van 13.00 uur naar later op de middag kunnen gaan, dan is de verwachting dat de wind wat minder hard is. Ook zou de route aangepast kunnen worden. De grens voor de optocht in Sittard is windkracht 6 à 7 met windstoten van 80 kilometer per uur, maar de organisatie neemt nu nog geen besluit. Dat wordt uiterlijk zaterdagmiddag genomen. Andere organisaties wachten wat langer, tot zondagochtend.

Lees ook: Carnaval wordt nat en winderig maar storm blijft uit

Wil je weten wat je biertje met carnaval kost? Klik dan op de video

Dit kost je biertje met carnaval!. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen