Vroeg uit de veren om vogels te spotten in De Groote Peel

Print
Vroeg uit de veren om vogels te spotten in De Groote Peel

Afbeelding: Staatsboebeheer / Marijke Vaes-Schroën

Ospel -

Nationaal Park De Groote Peel is een overwinterplek voor veel vogels waaronder diverse ganzen en eenden soorten. Wie wil weten welke vogels dit zijn kan op zondag 23 februari meedoen met een vroege vogelwandeling.

De excursie wordt begeleid door een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 9.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

„De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels”, vertelt Marijke Vaes-Schroën van Staatsbosbeheer. „Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de wintergasten. In de winter verblijven er duizenden ganzen in onze Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats.”

Rijkdom

De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve ganzen en eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer terug naar huis om te broeden.

‘t Elfde

„De meeste ganzen overnachten op ‘t Elfde, de grote waterplas midden in de Peel”, weet Vaes. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. „Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Ook het geluid is overweldigend. Een beleving om nooit te vergeten.”

De vroege vogelwandeling start om 9.00 uur bij de ingang van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel. Deelname kost 6 euro per persoon. Reserveren kan via www.staatsbosbeheer.nl/vogelspelen

„De route gaat deels over onverharde Peelbanen. Die kunnen in deze tijd van het jaar behoorlijk modderig zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is ook aan te raden”, aldus Vaes.

Het Buitencentrum is dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen