Minister: zwijgen over bombardement Nijmegen is beschamend

Print
Minister: zwijgen over bombardement Nijmegen is beschamend

Minister Grapperhaus tijdens herdenking in Nijmegen. Afbeelding: Bert Beelen

Dat de regering tot voor kort zweeg over het bloedige geallieerde bombardement op Nijmegen in 1944, is „beschamend”. Daardoor is leed van talloze slachtoffers en nabestaanden miskend en vergeten, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Grapperhaus sprak zaterdag bij de herdenking van het ‘vergissingsbombardement’ in de Gelderse stad. De geallieerde aanval verwoestte de binnenstad van Nijmegen. Bijna achthonderd mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond.

Over die „zinloze burgerslachtoffers is het oorverdovend stil gebleven” na de oorlog, constateert Grapperhaus. De toenmalige regering zweeg, maar „ook latere regeringen, tot in de 21e eeuw. Dat mogen we niet meer toelaten.”

Want de waarheid mag dan pijn doen, erover zwijgen schaadt nog veel meer, aldus de minister.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen