Duizenden demonstreren in Duitse stad Hanau na aanslag

Print
Duizenden demonstreren in Duitse stad Hanau na aanslag

Afbeelding: EPA

In de Duitse stad Hanau hebben zaterdag zo’n 3000 mensen gedemonstreerd naar aanleiding van de aanslag die er woensdag werd gepleegd.

Een 43-jarige schutter opende het vuur in twee shishalounges en schoot negen mensen met een migratieachtergrond dood. Ook doodde de dader, die een extreemrechts motief had, zijn moeder voordat hij zelfmoord pleegde.

Betogers droegen onder meer borden met teksten als „Moet er eerst gedood worden om woedend te zijn?” en „mensenrechten in plaats van rechtse mensen”. De organisatoren van de demonstratie hadden ongeveer 2000 mensen op het Freiheitsplatz verwacht.

Lees ook: Dader bloedbad is meer dan een zonderling die zichzelf verloor in waanzinnige complottheorieën

Bondsdaglid Cem Özdemir van de Groenen legde in Hanau een krans voor de slachtoffers. Hij zei dat het moeilijk is woorden te vinden voor een dergelijke aanslag en hoopte „dat dit jaar de geschiedenis in gaat als het jaar waarin de republiek het rechts-radicalisme serieus neemt”.

In Duitsland wordt veel kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). Deze politieke partij is tegen migratie en wordt door sommige politici medeverantwoordelijk gehouden voor de schietpartijen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →