Consumentenbond: Veel onveilige spullen bij webwinkels AliExpress en Wish

Print
Consumentenbond: Veel onveilige spullen bij webwinkels AliExpress en Wish

Sommige spullen zijn ronduit gevaarlijk, zegt de Consumentenbond. Afbeelding: Consumentenbond

Rookmelders die niet afgaan, cosmetica met te hoge concentraties van bepaalde stoffen en smeltende powerbanks. Veel spullen die consumenten online kopen bij webshops buiten Europa zijn onveilig. Tweederde had hier niet in de winkels mogen liggen, waarschuwt de Consumentenbond.

De Consumentenbond deed samen met vijf andere organisaties uit Europa uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van producten die te bestellen zijn bij webwinkels buiten de EU, zoals AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.Tezamen bestelden de onderzoekers ongeveer 250 spullen online, variërend van kinderproducten, elektronica, cosmetica tot sieraden en tandenbleekmiddelen.

De uitkomst? Met 165 van de 250 spullen bleek wat mis te zijn. Zo bevatten ze bijvoorbeeld meer schadelijke stoffen dan toegestaan of zijn ze ronduit gevaarlijk. Ook ontbreekt bij cosmetica vaak cruciale informatie over de samenstelling. Bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest.

Zo kunnen ze een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen. Van de kerstverlichting deugt 90 procent niet. Bij 6 producten bestaat het risico op brand of elektrocutie. Van twee sets smolt de schakelkast. En een aantal rookmelders ging niet af bij brand en geen van de CO-melders waarschuwde voor te hoge concentraties koolmonoxide.

Schadelijke stoffen

Daarnaast troffen de onderzoekers in veel producten schadelijke stoffen aan. 7 van de 11 tandenbleekmiddelen bevatten bijvoorbeeld meer waterstofperoxide dan toegestaan, in een enkel geval zelfs 70 procent meer. Een deel van het speelgoed bevatte 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. En in 5 van de 7 sieraden blijken te veel zware metalen te zitten, zoals cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 38 procent cadmium. Dat is 4000 keer meer dan is toegestaan. En in een ring zat 344 keer zoveel nikkel als wettelijk mag.

De Consumentenbond reageert geschokt op de uitkomsten. Twee derde van de onderzochte producten zou volgens de consumentenorganisatie niet in de winkel mogen liggen. ,,Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico’s”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

De Europese Unie werkt aan regels die de rechten van consumenten beter moeten beschermen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft onlangs ook een speciale commissie van de Sociaal Economische Raad (SER) om raad gevraagd om dit probleem aan te pakken.

Maar die toekomstige regels zullen maar gedeeltelijk een oplossing voor het probleem zijn, denkt de Consumentenbond. Molenaar: ,,Er zijn simpelweg geen sluitende methoden om te voorkomen dat er onveilige producten ons land binnenkomen. Goed dus om je dat te realiseren als je online buiten de EU shopt.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →