Deze auto komt uit een 3D-printer en rijdt 432 kilometer per uur

Print
Deze auto komt uit een 3D-printer en rijdt 432 kilometer per uur

Afbeelding: Czinger

De Amerikaanse start-up Czinger (uitgesproken als ‘zinger’) lanceert volgende maand een bijzondere supersportwagen op de autoshow van Genève.

De 21C is een zogenoemde hypercar: een hybride wagen gemaakt van ultralicht materiaal met een uitzonderlijk laag verbruik.

Deze Czinger komt voor een belangrijk deel uit metaal dat geprint is met een 3D-printer. Veel van de onderdelen waaruit het chassis bestaat - tot het dashboard toe - worden op die manier gemaakt uit aluminium en titaanlegeringen. Ze zijn daardoor ook makkelijk recycleerbaar: je kan ze smelten, stikstof toevoegen zodat ze weer poeder worden en dat poeder opnieuw gebruiken om te printen.

Verder heeft de 21C een koetswerk van koolstofvezel en weegt 1.200 kilogram. De door het bedrijf zelf ontwikkelde motor is een kleine V8 van 2,88 liter met twee turbo’s. Die krijgt vanaf de vooras hulp van twee elektromotoren met een lithium-titaan batterij. Die laadt een stuk sneller op dan een traditionele lithium-ion batterij.

Deze auto komt uit een 3D-printer en rijdt 432 kilometer per uur
Foto: Czinger

Straaljager

Bij elkaar opgeteld is dat goed voor een vermogen van 1.250 pk. De motor van de 21C kan bovendien 11.000 toeren draaien. De auto heeft zeven versnellingen en sprint in amper 1,9 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Het duurt 15 seconden om van stilstand naar 300 kilometer per uur te accelereren en af te remmen. De topsnelheid is een indrukwekkende 432 kilometer per uur. Ook leuk om weten: in de 21C kunnen twee mensen plaatsnemen en dat áchter elkaar. De bestuurder zit in het midden, de passagier vlak achter hem. Een beetje zoals in een straaljager.

In totaal zullen er tachtig exemplaren van de wagen geproduceerd worden: 55 voor op de weg en 25 die voor het circuit bestemd zijn. Die laatste zal de 21C Lightweight heten en is met zijn 1.218 kilo iets lichter. Hij heeft een grotere neerwaartse kracht en zal een topsnelheid halen van 380 kilometer per uur. Het standaardmodel kost 1,6 miljoen euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen