Racewagen van Mussolini teruggevonden in Afrika

Print
Racewagen van Mussolini teruggevonden in Afrika

De racewagen van Mussolini. Afbeelding: Thornley Kelham

De Italiaanse dictator Benito Mussolini kocht in 1930 een Alfa Romeo 6C 1750 SS raceauto. De auto dook onlangs op in Zuid-Afrika en wordt nu gerestaureerd in Groot-Brittannië.

De Alfa Romeo werd nieuw geleverd aan autoliefhebber Mussolini op 13 januari 1930 voor een bedrag van 60.000 Lire. Volgens website Motor1.com zou dat nu zo’n 31.000 euro zijn - een koopje dus. Nadat hij de auto in ontvangst had genomen, deed Mussolini met de auto mee aan verschillende races in heel Italië.

De Alfa Romeo 6C was destijds een succesvolle racewagen. De auto’s deden het vooral goed in de Mille Miglia. De auto van Mussolini was voorzien van een ander uiterlijk door carrosseriebouwer Stabilimenti Farina, maar dat werd later weer vervangen door een gestroomlijnde carrosserie, die inmiddels grotendeels in verval is geraakt. Het chassis, de achteras en de versnellingsbak van de auto zijn echter wel origineel.

Racewagen van Mussolini teruggevonden in Afrika
Foto: Thornley Kelham

Prestaties

Er zijn geen aansprekende prestaties bekend van de racende dictator en na een paar jaar verkocht Mussolini de auto. Uiteindelijk belandde de 6C in handen van een man die de auto eind jaren dertig naar Eritrea in het oosten van Afrika bracht - destijds een kolonie van Italië. Daar werd de auto onlangs teruggevonden in erbarmelijke staat en verscheept naar de Verenigde Staten.

De nieuwe eigenaar laat de auto restaureren, hetgeen niet eenvoudig zal zijn. De koplampen, spatborden en originele wielen ontbreken namelijk, evenals een correcte motor. De restauratie wordt bemoeilijkt doordat er niet veel originele foto’s bewaard zijn van de auto.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →