Den Haag

PostNL na Sandd-deal nog niet klaar met ingrepen op de postmarkt

Print
PostNL na Sandd-deal nog niet klaar met ingrepen op de postmarkt

Herna Verhagen. Afbeelding: ANP

Met het inlijven van rivaal Sandd is PostNL allerminst klaar met het doorvoeren van veranderingen op de postmarkt.

Volgens topvrouw Herna Verhagen blijft de hoeveelheid te bezorgen post komende jaren waarschijnlijk teruglopen. Om dat op te vangen zal PostNL doorlopend veranderingen moeten doorvoeren in de manier van werken. Ook verwacht Verhagen op termijn weer minder postbezorgers nodig te hebben.

PostNL bereikt deal over verkoop Italiaanse dochter

PostNL heeft een deal getekend over de verkoop van zijn Italiaanse dochter Nexive. Daardoor denkt het postbedrijf zich de komende tijd nog beter op zijn kernactiviteiten in Nederland en België te kunnen richten. Nexive is de tweede speler in de Italiaanse postmarkt en stond al langer in de etalage. PostNL draagt 80 procent van de activiteiten over aan het Duitse Mutares. PostNL zal een aandeel van 20 procent verkrijgen in een nieuwe entiteit waaronder Nexive nu komt te vallen. Er is geen verkoopsom naar buiten gebracht.

Een voorbeeld van een verandering is dat postbezorgers komende zomer in meer gebieden in Nederland met grotere routes gaan werken. PostNL zet elektrische bakfietsen in om de langere ritten behapbaar te houden voor het personeel. Precieze inschattingen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende jaren kan Verhagen nog niet geven. Volgens haar zullen veranderingen zo veel mogelijk via natuurlijk verloop plaatsvinden.

Bezorgers

Komende tijd verwacht het postbedrijf overigens nog nieuwe mensen aan te nemen. Het gaat om bezorgers die eerst voor Sandd werkten via franchisebedrijven. Voor hen was begin deze maand, bij het rondkomen van de postfusie, nog geen oplossing gevonden. Dat kwam volgens PostNL omdat de franchisebedrijven een collectieve regeling wilden. PostNL is inmiddels met de betreffende mensen zelf in gesprek en sommige van hen zijn al aan de slag bij de onderneming.

PostNL telde vorig jaar circa 130 miljoen euro neer voor het inlijven van Sandd. Hierdoor denkt de onderneming te kunnen garanderen dat er ook in de toekomst overal in Nederland nog een postbezorger langs de deuren gaat. Verhagen verwacht de eerste synergievoordelen van de deal in de loop van dit jaar te realiseren.

Omzet

Ondanks de verdere krimp van het postvolume, wist PostNL zijn omzet vorig jaar licht te verhogen. Dankzij groei bij de pakketbezorging stegen de opbrengsten tot ruim 2,8 miljard euro. De winst ging wel omlaag, vooral als gevolg van kosten van de Sandd-deal: van 127 miljoen euro in 2018 naar 72 miljoen vorig jaar.

Voor 2020 gaat het bedrijf uit van een toename van de bedrijfsresultaten. Ook is de verwachting dat er binnen een tot twee jaar weer dividend aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd.