Twee jaar cel voor man (21) die op publiek inreed bij autocross

Print
Twee jaar cel voor man (21) die op publiek inreed bij autocross

Afbeelding: ED/Bert Jansen

Reuver -

De man uit Reuver (21) die september vorig jaar opeens met hoge snelheid op publiek van de Kempen Cross in Leende inreed en zeker drie mensen verwondde, moet twee jaar naar de jeugdgevangenis.

Wegens een laag IQ is hij verminderd toerekeningsvatbaar, de rechtbank wil dat hij behandeld wordt.

Lees ook: Limburgse autocrosser reed in op groep mensen: ‘Ik heb het nooit zo bedoeld’

De officier van justitie beschuldigde Ponserello M. twee weken terug van vier pogingen tot doodslag. „Wie gas geeft en op mensen instuurt, weet dat er grote kans is op zwaargewonden en zelfs doden. Dat die niet vielen is niet aan de verdachte te danken”, zei de officier. Twee kinderen konden ternauwernood voor de wagen worden weggetrokken.

Vriendin

Zelf zei de man dat hij niet wist dat hij iemand had geraakt. Zijn vriendin was ziedend op de organisatie omdat die - gedwongen door de droogte - de derde en laatste ronde afgelastte, en hij wilde haar van het terrein hebben. De rechtbank gaat echter toch uit van - voorwaardelijke - opzet.

Video: Ooggetuigen over drama bij autocross: ‘Mensen vlogen door de lucht’

Zijn crosswagen stond al op een aanhanger. De man reed de wagen er weer af en stuurde in de richting van de mensen die zich verzamelden voor de prijsuitreiking. De man gaf steeds meer gas en heeft niet geremd, zo bleek uit onderzoek. Ook de rechtbank ziet dus dat de man de kans op zwaargewonden en doden voor lief nam.

Niet rijden

Door zijn verstandelijke beperking komt M. in aanmerking voor jeugdstrafrecht. Dat kent een maximum van twee jaar cel en die krijgt hij dan ook. Zes maanden zijn voorwaardelijk. Hij mag ook vijf jaar niet rijden en twee jaar niet meedoen aan cross-evenementen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →