Automobilist rijdt met opzet in op carnavalsoptocht in Duitsland: tientallen gewonden

Print

Automobilist rijdt met opzet in op carnavalsstoet. Video: De Limburger

In de buurt van het Duitse Kassel (Hessen) is een auto maandagmiddag opzettelijk ingereden op een carnavalsstoet. Dat meldt de politie.

Hulpverleners spreken van zo’n dertig gewonden, onder wie ook kinderen. Zeven slachtoffers zijn zwaargewond. Onder hen ook enkele kinderen.

De bestuurder van de auto is aangehouden. Op foto’s van zijn arrestatie is een man in een zwart jack te zien met kort donkerblond haar. Het gaat om een 29-jarige inwoner van Volkmarsen met de Duitse nationaliteit, maakten politie en justitie bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De man kan volgens hen nog niet verhoord worden omdat hij ook gewond raakte en behandeld wordt aan zijn verwondingen. Daardoor is nog niks bekend over zijn beweegredenen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Frankfurt opende een onderzoek tegen hem wegens poging tot moord c.q. doodslag maar sluit niets uit. ,,We onderzoeken in alle richtingen’’, luidde het.

Alcohol

De man zou dronken achter het stuur hebben gezeten, meldt Der Spiegel op basis van bronnen dichtbij het onderzoek. Het OM wil volgens het weekblad geen commentaar geven op mogelijk alcohol- of drugsgebruik van de verdachte.

Volgens persbureau DPA is de twintiger bij de autoriteiten niet bekend als extremist maar kwam hij wel in aanraking met de politie wegens belediging, huisvredebreuk en dwangdelicten.

Volgens de Frankfurter politiechef Gerhard Bereswill werd nog een tweede persoon opgepakt in Volkmarsen. Het is volgens hem nog niet duidelijk of het gaat om een verdachte of een getuige, melden Duitse media.

Een nog onbekend aantal gewonden werd met traumahelikopters en ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in de regio. In een apotheek in de buurt van de plek van het drama werden lichtgewonden aan hun verwondingen behandeld, meldden lokale media.

Hoge snelheid

Volgens ooggetuigen omzeilde de man omstreeks half drie een wegversperring in Volkmarsen, reed hij met volle vaart in op de stoet en kwam zijn zilvergrijze Mercedes-stationwagen pas na een meter of dertig tot stilstand. De bestuurder gaf toen nog gas, aldus de getuigen. “We hadden de indruk dat de bestuurder zich vooral op kinderen richtte”, verklaarden ze tegenover lokale media.

Automobilist rijdt met opzet in op carnavalsoptocht in Duitsland: tientallen gewonden
De zilvergrijze Mercedes-stationwagen kwam volgens ooggetuigen pas na zo’n meter of 30 tot stilstand. Foto: AFP

Alle carnavalsoptochten in de deelstaat Hessen, waar Rosenmontag ook uitgebreid wordt gevierd, werden uit voorzorg afgebroken. De politie adviseerde in een oproep op Twitter om plekken met veel mensen te mijden. Bij de carnavalsoptocht in Volkmarsen werden een paar duizend bezoekers verwacht. De plaats telt bijna 7.000 inwoners en ligt zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Kassel.

Schrik

Het incident veroorzaakt veel ophef in Duitsland. Allereerst omdat het vijf dagen na het bloedbad in Hanau komt. In die stad, zo’n 200 kilometer zuidelijker in dezelfde deelstaat, schoot een extreemrechtse schutter woensdagavond negen mensen met een migratieachtergrond dood in shishabars. Volgens justitie handelde hij uit vreemdelingenhaat.

Politie en veiligheidsdiensten vrezen voor copycat-gedrag, woede, eventuele ongekende uitingen van woede én gewelddadige tegenacties. Veel Duitsers moesten hier vanmiddag meteen aan denken, schreven ze op sociale media. Uit de berichten bleek dat de schrik er bij veel mensen goed in zit.

Naar aanleiding van het incident in Volkmarsen is de politieaanwezigheid in de deelstaat Hessen verhoogd op plekken waar veel mensen samenkomen. De federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) kondigde vrijdag al aan dat er meer politieaanwezigheid komt bij moskeeën en andere gevoelige plekken met veel mensen zoals stations, luchthavens en grensgebieden. Ook gaat de federale politie collega’s in de deelstaten ondersteunen waar mogelijk.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) reageerde ontzet op het drama in Volkmarsen. “Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familieleden,” liet ze via regeringswoordvoerster Ulrike Demmer naar buiten brengen op Twitter. “Ik wens iedereen een spoedig en volledig herstel toe.” De kanselier bedankte ook de politie en hulpverleners.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →