ABN AMRO verwacht dit jaar weer uitstel van pensioenkortingen

Print
ABN AMRO verwacht dit jaar weer uitstel van pensioenkortingen

Afbeelding: ANP

De vooruitzichten voor de Nederlandse pensioenfondsen zijn slecht. Het economisch bureau van ABN AMRO verwacht daarom dat het kabinet dit jaar opnieuw met tijdelijke maatregelen zal komen om massale pensioenkortingen te voorkomen.

„Anders zullen veel fondsen enkele maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar flinke kortingen moeten doorvoeren. Ik kan me niet voorstellen dat de politiek dat laat gebeuren”, zegt ABN AMRO-econoom Piet Rietman. Afgelopen jaar greep minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken ook al in. Hierdoor hoefden bijvoorbeeld metaalfondsen PME en PMT recent niet te snijden in de pensioenuitkeringen.

Rietman verwacht dat de rente dit jaar verder zal dalen. Dat zet de financiële positie van pensioenfondsen verder onder druk. Wat ook meespeelt, is dat er volgend jaar een strengere rekenmethode komt. Zoals het er nu naar uitziet, komen de zogeheten dekkingsgraden van de fondsen daardoor straks fors lager uit. Met als gevolg dat er massale kortingen dreigen.

‘Politieke logica’

In economische zin zou het logischer zijn om eventuele kortingen wel door te laten gaan, erkent de deskundige bij de bank. Door kortingen uit te stellen wordt de kans dat er later flink ingegrepen moet worden alleen maar groter. Maar de pensioendiscussie lijkt zich volgens Rietman meer volgens ‘politieke logica’ te voltrekken dan op basis van economische argumenten.

Op de achtergrond spelen ook nog juridische bezwaren. De econoom wijst op een recente uitspraak van het gerechtshof in Den Haag die de uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord kan bemoeilijken. In de zaak ging het hof mee in de redenering van een pensioendeelnemer dat een wijziging van opgebouwde pensioenaanspraken bij een verandering in de pensioenovereenkomst wettelijk verboden is. Volgens Rietman duurt het door die uitspraak waarschijnlijk nog een hele tijd voordat kabinet, vakbonden en werkgevers klaar zijn met het nieuwe pensioenstelsel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen