Explosieve toename aantal witwaszaken

Print
Explosieve toename aantal witwaszaken

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Er lijkt steeds feller gejaagd te worden op criminelen die in luxe leven. Het aantal witwaszaken dat voor de rechter wordt gebracht, stijgt explosief. Afgelopen jaar waren er een kwart meer zaken. In 2019 waren er in totaal 1499 zaken waarin iemand werd aangeklaagd voor witwassen. Dat zijn er 295 meer dan het jaar ervoor. Uiteindelijk werd afgelopen jaar in 997 gevallen een straf opgelegd, wat een stijging is van 22 procent.

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak.

Het Openbaar Ministerie (OM) schrijft de stijging toe aan de extra aandacht voor witwassen. „Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd op het onderwerp witwassen en afpakken van crimineel geld, wat heeft geresulteerd in een stijging van het aantal onderzoeken dat wordt aangebracht bij de rechter.” Ook witwasexperts met wie BNR heeft gesproken bevestigen dit.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen