Onderzoek: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

Print
Onderzoek: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

Afbeelding: Getty Images

Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.

In Nederland voeren 494 bedrijven risicovolle activiteiten uit met gevaarlijke stoffen, aldus de onderzoekers. Een kleine groep van de bedrijven is verantwoordelijk is voor een groot deel van de overtredingen. Ongeveer 34 bedrijven gingen elk vaker dan veertig keer de fout in. Ongeveer 8 procent van de bedrijven overtrad geen enkele keer de regels.

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat de kans op een ernstig ongeval niet groter is bij een bedrijf dat regels overtreedt dan bij een bedrijf dat zich keurig aan de regels houdt. Ze doen hier verder onderzoek naar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen