Gerechtshof publiceert naam van veroordeelde oplichter

Print
Gerechtshof publiceert naam van veroordeelde oplichter

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Het gerechtshof in Den Bosch gaat de naam publiceren van een 56-jarige man, die dinsdag is veroordeeld tot zes jaar cel voor zeker vijftig gevallen van oplichting.

Met het verspreiden van de uitspraak met naam, probeert het hof te voorkomen dat de 56-jarige J. den H. uit Veenendaal nog meer slachtoffers maakt.

Hij bood, vaak met een andere verdachte, tussen 2013 en 2016 bouwmaterialen aan via onder meer Marktplaats. De koper moest steeds een voorschot betalen, maar de producten werden nooit geleverd. Al met al lichtte hij voor ruim 120.000 euro mensen in Nederland en België op. Dat geld moet hij terugbetalen.

Eigen zoon

Het hof wrijft het de man aan dat hij kwetsbare mensen oplichtte. Een van de slachtoffers was zijn eigen zoon. „De verdachte heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat een kind in zijn ouder mag stellen”, vindt het gerechtshof.

Omdat hij al eerder voor oplichting is veroordeeld, wil het hof de samenleving voor de man waarschuwen. Normaliter wordt een vonnis voor publicatie geanonimiseerd, maar dat gebeurt dit keer niet.