Meer mensen aan de grens geweigerd

Print
Meer mensen aan de grens geweigerd

Afbeelding: ANP

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar meer mensen aan de grens geweigerd.

Het aantal steeg met zo’n 20 procent ten opzichte van 2018. Afgelopen jaar mochten 2892 mensen het land niet in, tegen 2462 een jaar eerder. Het gaat om reizigers die via internationale luchthavens Nederland probeerden binnen te komen.

Ze voldeden niet aan voorwaarden voor binnenkomst, zoals een duidelijk reisdoel, voldoende geld voor een verblijf en juiste reisdocumenten. „Ook werden reizigers gestopt die in verband worden gebracht met grensoverschrijdende criminaliteit, zoals identiteitsfraude of mensen die nationaal en internationaal worden gezocht”, zegt een woordvoerder.

De marechaussee is getraind in ’border security profiling’ en krijgt de verdachte reizigers in het vizier door afwijkend gedrag, vreemde reisroutes en de antwoorden op bepaalde vragen. Ook wordt gebruik gemaakt van alle beschikbare reisinformatiesystemen.

Alerte paspoortcontrole leidt vaak tot rechercheonderzoeken, zegt de woordvoerder. „Denk daarbij aan zaken als mensen- en drugssmokkel en identiteitsfraude.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen