RIVM: Duitse coronapatiënt was niet besmettelijk tijdens verblijf in Limburg

Print
RIVM: Duitse coronapatiënt was niet besmettelijk tijdens verblijf in Limburg

Afbeelding: EPA

De Duitse coronapatiënt die in Limburg is geweest, was niet ziek en ook niet besmettelijk tijdens zijn verblijf in deze provincie. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek in Nederland komen te vervallen.

Dat meldt het RIVM. Dinsdagavond maakte het RIVM bekend dat een Duitse man die positief is getest op het nieuwe coronavirus, een week geleden in Limburg verbleef. Hij was in het Boshotel in Vlodrop vanwege een bijeenkomst.

Lees ook: Geen contactonderzoek in Limburg, maar GGD blijft alert

De GGD startte daarom direct met zogenoemd contactonderzoek. In de nacht van dinsdag op woensdag werd echter duidelijk dat de Duitse patiënt in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest, ruim een week voordat de Duitser in eigen land klachten kreeg, aldus het RIVM.

Lees het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog

Aangezien hij pas ruim een week nadat hij in Nederland was de eerste ziekteverschijnselen kreeg, acht het RIVM de kans nihil dat de Duitser in Nederland mensen heeft besmet, zegt een RIVM-woordvoerder. „Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen. Transmissie vindt vaak plaats via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen.”

Volgens de zegsman zijn er slechts enkele gevallen bekend van mensen die wel besmet zijn door iemand zonder ziekteverschijnselen. Om hoeveel gevallen het hier gaat, weet hij niet exact.

Lees ook: In Langbroich is niets te merken van corona

De Duitse 47-jarige man die besmet is met het virus komt uit Langbroich, een dorpje in de Duitse gemeente Gangelt.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger