Coronavirus: wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Print
Coronavirus: wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Afbeelding: ANP XTRA

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte Covid-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. Van de tot nu toe bekende gevallen van besmetting heeft zo’n 17 procent ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er overlijden met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten, maar er zijn enkele ook jonge, gezonde slachtoffers gevallen.

Lees ook: LIVE | Besmette Duitse patiënt verbleef weekend in hotel in Vlodrop

Overgedragen

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt het overgeven van het virus door iemand zonder klachten weinig voor te komen; de meesten besmettingen gebeuren door iemand die ‘veel virus bij zich draagt’ en (zwaardere) symptomen heeft. Er zijn slechts enkele ‘asymptomische besmettingen’ bekend.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een aantal tips om, mocht het virus naar Nederland komen, verdere verspreiding in te perken. Ron Beekman van het RIVM: ,,Ze zijn niet anders dan de maatregelen die je moet nemen om verspreiding te voorkomen van andere virussen die griep en verkoudheid veroorzaken: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf thuis als je ziek bent en loop met een boog om hoestende mensen heen.’’

90 seconden over corona. Video: De Limburger

Geen zorgen

Het verschil tussen griep en Covid-19 is alleen vast te stellen door een test. En die test werkt alleen als je ook ziekteverschijnselen vertoont. Mensen met griepverschijnselen en verkoudheidsklachten hoeven zich volgens het RIVM in principe geen zorgen te maken dat ze het virus hebben. Pas als je longklachten hebt én onlangs in de Wuhan-regio bent geweest óf contact hebt gehad met een besmet iemand, bestaat de kans dat je geïnfecteerd bent.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Beekman laat weten dat sinds de uitbraak deze week ook een bezoek aan de getroffen regio in Italië geldt als een risicofactor. Alle Nederlanders die zijn gerepatrieerd uit de Wuhan-regio hebben uit voorzorg twee weken in quarantaine gezeten, maar vertoonden geen ziekteverschijnselen. Ook mensen die van de cruiseschepen komen worden goed in de gaten gehouden. Beekman: ,,Mocht er iemand besmet zijn, dan komt er meteen contactonderzoek. We brengen dan precies in kaart met wie diegene contact heeft gehad. Zo heeft iedereen die mogelijk besmet is onze aandacht en kan verdere verspreiding voorkomen worden.’’

Tests

Als je vermoedt dat je inderdaad bent besmet met het coronavirus, meld je dan telefonisch bij de huisarts. Die zal vragen stellen over de ernst van de klachten en overlegt vervolgens met de GGD of het nodig is om te testen op het virus. De GGD zal eventueel op bezoek komen om vast te stellen of er inderdaad sprake is van besmetting met het coronavirus. De afgelopen weken zijn al tientallen mensen in Nederland getest op het coronavirus. Het ging met name om reizigers die in China waren geweest en griepachtige klachten hadden, of op een van de cruiseschepen verbleven. Al die tests waren tot nu toe negatief.

Kroonvormig virus

In de regio Wuhan in China startte begon in december 2019 de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Er bestaan meerdere coronavirussen, het bekendste voorbeeld daarvan is SARS. De virussen danken hun naam aan hun vorm: onder de microscoop zien ze eruit als een kroon (corona is latijn voor kroon). Officieel heet het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. SARS staat voor severe acute respiratory syndrome (acuut ademhalingssyndroom). De ziekte die je kunt krijgen is COVID-19 gedoopt (de naam komt van Coronavirus Disease 2019). De ziekte wordt nog onderzocht door de Wereldgezondheidsorganisatie, dus het beeld van de ziekte kan nog veranderen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen