Week 25 van de Limburgse bevrijding: Laatste stukje Limburg is ook vrij

Met de dorpen Arcen, Bergen, Velden, Well en Wellerlooi wordt op zaterdag 3 maart 1945 het laatste stukje van de provincie Limburg bevrijd.

onze verslaggevers

Deze week bevrijd

28 februari: Siebengewald. 1 maart: Beesel, Bleijenbeek, Boukoul, Herkenbosch, Herten, Maasniel, Melick, Merum, Offenbeek, Ool, Reuver, Roermond, Swalmen, Tegelen, Venlo, Vlodrop 2 maart: Belfeld, Swalmen 3 maart: Arcen, Bergen, Velden, Well, Wellerlooi

© ‘De verwoeste kerken van Limburg

Duitsers vernielen de kathedraal in Roermond

ROERMOND, woensdag 28 februari. De stad Roermond heeft tijdens de oorlog zwaar geleden onder de Duitse bezetting én de pogingen van de geallieerden om haar te bevrijden. Begin 1945 zijn bijna alle burgers geëvacueerd. Een paar dagen voor de bevrijding blazen de bezetters de toren van de kathedraal op, in een vrijwel verlaten binnenstad. Vlakbij zit een joods meisje ondergedoken onder de vloer van een bakkerij.

Lees ook: De ene na de andere Limburgse kerk wordt opgeblazen in de laatste oorlogsmaanden

Helemaal niemand durft Sef Bartels te redden

ROERMOND, vrijdag 2 maart. Venlonaar Sef Bartels (34) is blij. Het is 1 maart. Roermond en Venlo zijn bevrijd. Hij heeft de oorlog overleefd! Sef is in Roermond en wil zo snel mogelijk terug naar huis. Maar onderweg loopt hij zonder het te weten een mijnenveld in en stapt op een mijn. Zwaargewond en hevig bloedend blijft Sef liggen. Niemand durft hem te redden, uit angst voor de mijnen. Op 2 maart bloedt Sef Bartels dood.

Lees ook: Geen chocola maar broodpap voor eindelijk bevrijde inwoners Venlo en Roermond

Limburg is leeggeroofd, maar Duitsland niet

SIEBENGEWALD, vrijdag 2 maart. De Britse pelotonscommandant Peter White heeft al gevochten op Walcheren, en bij Susteren. Met de King’s Own Scottish Borderers trekt hij op 2 maart via Afferden en Siebengewald Duitsland in. In Limburg is alles geroofd; huizen en boerderijen zijn leeg. Maar een paar kilometer over de grens hebben alle boeren nog koeien, kippen en varkens. Als een van de weinigen van zijn peloton overleeft White de oorlog. Zijn dagboek is begin deze eeuw uitgegeven: With the Jocks. Het geeft een inkijk in het heftige soldatenleven tijdens de bevrijding van Limburg.

© ANP

Britten bombarderen wijk in Den Haag: 550 doden

DEN HAAG, zaterdag 3 maart. Op de dag dat de laatste Limburgse dorpen worden bevrijd, speelt zich in een ander deel van Nederland een enorm drama af. Op 3 maart willen de Britten de Duitse V2-lanceerinstallaties bij Den Haag uitschakelen. Maar dat gaat gruwelijk mis. Alle bommen vallen op de wijk Bezuidenhout. Er zijn 550 doden en vele honderden gewonden bij het zoveelste ‘vergisbombardement’.

Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Boy Sampers (88) uit Linne. Die plaats werd als laatste in de Roerdriehoek op 25 januari bevrijd. Boy Sampers vertelt over een verongelukte parachutist die hij zag liggen en hoe kostbaarheden op mysterieuze wijze verdwenen uit de kruipruimte onder hun huis dat zij bij de evacuatie moesten verlaten. Luister hier de andere podcasts in deze serie.