YouTuber die DWDD verstoorde: ‘We wilden Matthijs vooral niet bang maken’

Print
YouTuber die DWDD verstoorde: ‘We wilden Matthijs vooral niet bang maken’

Matthijs van Nieuwkerk wordt verrast. Afbeelding: BNNVara

Matthijs van Nieuwkerk is donderdagavond door twee YouTubers van het kanaal Bondgenoten verrast in De Wereld Draait Door. De presentator kondigde een item aan over het wielerseizoen, maar werd onderbroken door twee jongens uit het publiek. Ze wilden hem graag een zelfgemaakte oeuvre-award uitreiken.

Halverwege de uitzending van De Wereld Draait Door donderdagavond komen twee jongemannen uit het publiek plots naar voren gelopen. Een van hen draagt een beeldje van een afstandsbediening in zijn handen. Beiden zijn gehuld in een shirt met het hoofd van Van Nieuwkerk daarop. ,,Matthijs mogen we je even onderbreken”, zegt een van de twee brutaal als de BNNVara-presentator van de autocue een tekst voorleest.

Ze leggen uit dat ze van het YouTube-kanaal Bondgenoten zijn en Van Nieuwkerk willen bedanken voor al die jaren mooie televisie. ,,Daarom krijg je van ons een zelfgemaakte ouevre-award.” Van Nieuwkerk pakt het sportief op en geeft de jongens een hand. ,,Dankjewel jongens. Ik heb geen idee wie jullie zijn’’, zegt hij lachend.

Stunt

Deze stunt was al maanden van tevoren voorbereid, vertelt Benjamin Beernink van het YouTube-kanaal Bondgenoten aan het AD. ,,We leven natuurlijk in tijden, dat er nogal veel angst heerst. En er zijn eerder wat nare voorvallen geweest met het onderbreken van programma’s. We wilden natuurlijk niet als we zoiets zouden doen dat er enorme angst zou ontstaan. Na maanden van nadenken, kwamen we tot de conclusie dat we dit wel konden gaan doen.”

Tijdens de stunt doet Van Nieuwkerk het vest van een van de jongens iets beter open, zodat zijn eigen hoofd nog beter zichtbaar wordt. ,,Dit stel ik zeer op prijs’’, reageert hij grappend. Voor de uitzending waren de twee YouTubers al langs gelopen bij de presentator en de shirts laten zien. Beernink: ,,Daar reageerde hij positief op. ‘Dat dit dan zomaar gebeurt tegenwoordig. Hartstikke leuke jongens’, zei hij. Zo hadden we dus een soort goodwill gekweekt, zodat we de volgende stap ook konden zetten.”

Spottend

Uiteindelijk vertrokken de YouTubers onder applaus uit beeld. Tafeldame Antoinnette Scheulderman reageert spottend: ,,Nou, die heb je toch maar mooi in je zak.” In eerste instantie laat Van Nieuwkerk het beeldje dat hij heeft gekregen nog op tafel staan, maar zodra er een filmpje over wielrenner Mathieu van der Poel wordt ingestart, is de award nergens meer te bekennen.

Van Nieuwkerk kondigde deze maand aan te zullen stoppen met de talkshow. Dat betekent na 15 jaar ook het einde van het programma. Hij wil wat anders, maar blijft wel bij de publieke omroep. De presentator mag een programma gaan maken op zaterdagavond. Op 27 maart is de laatste DWDD.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen