Nederlandse coronapatiënt (56) is vierde carnaval

Print
Nederlandse coronapatiënt (56) is vierde carnaval

Afbeelding: ANP

In Nederland is voor het eerst iemand besmet geraakt met het coronavirus. De patiënt, een 56-jarige man uit Loon op Zand, is kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Hij ligt in isolatie in een ziekenhuis in Tilburg. Hij zou ook carnaval hebben gevierd, de GGD onderzoekt zijn contacten.

Het RIVM meldde donderdagavond dat het nieuwe coronavirus (COVID-19) was vastgesteld na onderzoek in een laboratorium. Het gaat om een man van 56 jaar oud die in isolatie ligt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij is twee keer positief getest op het virus. ,,De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest”, aldus het RIVM.

De man heeft volgens diverse bronnen nog carnaval gevierd in zijn dorp Loon op Zand. De kans dat hij andere mensen dan heeft besmet, kan groter zijn als hij op dat moment al virus-klachten had. Zijn volwassen kinderen vierden carnaval in Tilburg, melden de bronnen.

Lees ook: Leven van ‘patiënt nul’ tot in detail in kaart gebracht: zo werkt dat

Eén van de bronnen meldt dat het om een ‘zeer gewaardeerde inwoner van Loon op Zand gaat.’ ,,Laten we uit respect voor deze toffe lieve familieman en zijn familie allemaal bij de feiten blijven en hem een zeer spoedig en goed herstel toe wensen.”

Woensdag opgenomen

De man werd woensdag al opgenomen in het ziekenhuis, meldt een woordvoerder: ,,De man wordt in isolatie verpleegd. In het kader van de privacy van de patiënt kan ik er verder weinig over zeggen.”

,,Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlandse corona-patiënt’’, zo zei burgemeester van Tilburg Theo Weterings in het tv-programma Jinek.

Medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn donderdagavond bij elkaar geroepen. ,,We hebben ons net als alle ziekenhuizen voorbereid op de mogelijke opvang van de eerste patiënt. De hele wereld komt nu op ons af. Eerst gaan we intern patiënten en medewerkers informeren.”

De burgemeester van het Brabantse Loon op Zand, Hanne van Aart, is ‘enorm geschrokken’ dat het coronavirus is vastgesteld in haar regio. ,,Ik leef mee met deze meneer en zijn familie. We werken er met man en macht aan om deze besmetting in de kiem te kunnen smoren.”

4 vragen: Dit moet je weten over het coronavirus. Video: De Limburger

De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen, zegt een woordvoerder. ,,Vooral veel sterkte gewenst aan de patiënt en de familie”, laat de burgemeester Weterings weten. ,,We hebben al het vertrouwen in het Elisabeth Ziekenhuis en de GGD. Die zijn er nu mee aan de slag.” Er is nauwgezet contact met het RIVM en ministerie van volksgezondheid, maar geen sprake van crisisoverleg. ,,We houden op dit moment elkaar goed op de hoogte, onder meer telefonisch. Eerst en vooral gaan onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie”, aldus Weterings.

Lees ook: Coronavirus: wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Alert

Het RIVM blijft naar eigen zeggen alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt

Lees hier alles over het coronavirus

Nederland was al enige tijd bezig met de voorbereiding op een besmetting met het coronavirus. Er is een protocol opgesteld en het RIVM heeft een Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar geroepen. Dat is een team van wetenschappers en artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn nu rond de 60 mensen in Nederland getest. Ze bleken op één na niet besmet te zijn. Er zijn volgens het RIVM nog vier testen waarvan de uitslag nog moet komen.

Mark Rutte

Het is van belang adviezen van deskundigen over het coronavirus te blijven opvolgen nu in Nederland het eerste besmettingsgeval is geconstateerd. Dat zegt premier Mark Rutte in een eerste reactie op Twitter. Hij zegt in nauw contact te staan met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, ‘onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden’.

Rutte wenst ‘de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe’.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen