Video: zo gaat een contactenonderzoek in zijn werk

Print

Hoe werkt een contactonderzoek?. Video: RIVM

In een kort filmpje legt het Rijksinstituut voor Volkskgezondheid en Milieu (RIVM) uit hoe een contactenonderzoek verloopt nadat bij een patiënt een besmettelijke ziekte is vastgesteld.

Terwijl deze patiënt wordt geïsoleerd, onderzoeken de GGD’s met wie hij of zij contact heeft gehad. Deze mensen worden gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen. Als ze die hebben, worden ook zij geïsoleerd. Door zo’n contactenonderzoek worden nieuwe patiënten makkelijk gevonden en kan verspreiding van de ziekte worden voorkomen, aldus het filmpje.

Lees ook: Leven van ‘patiënt nul’ tot in detail in kaart gebracht: zo werkt dat

Teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer legde het eerder als volgt uit: „Al die mensen gaan we dan bellen en vragen hun gezondheid twee weken goed in de gaten te houden en zich te melden bij symptomen. Mocht er iemand besmet zijn, dan begint dat hele protocol opnieuw.” Zij spreekt namens de GGD GHOR Nederland, de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR).

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels, bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. De contacten die bij de GGD in beeld zijn, moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten ze melding maken van eventuele andere klachten die zij hebben.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen