Tweede patiënt met coronabesmetting in Nederland

Print
Tweede patiënt met coronabesmetting in Nederland

Afbeelding: ANP

Bij een vrouw uit Amsterdam is als tweede in Nederland het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ze heeft geen link met de eerste patiënt, uit het Brabantse Loon op Zand. De vrouw was vorige week in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De patiënte zit in thuisisolatie in Diemen.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Donderdagavond werd bekend dat er in het Duitse grensgebied veertien nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Onder anderen een vrouw in Herzogenrath, vlak over de grens bij Kerkrade en twee mensen in Selfkant, bij Sittard, zijn besmet.

Lees ook: Ook inwoners Herzogenrath en Selfkant besmet met coronavirus

De besmetting bij de vrouw uit Amsterdam is afgelopen nacht vastgesteld. Na laboratoriumonderzoek in het AmsterdamUMC werd het resultaat in het laboratorium van het RIVM bevestigd. De GGD zoekt nu uit met wie deze patiënt contact heeft gehad, door middel van contactonderzoek dat volgens het protocol volgt op de vaststelling van een besmetting.

Deze personen ofwel ‘contacten’ worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Lees ook: zo gaat een contactenonderzoek in zijn werk

Een woordvoerder van burgemeester Erik Boog van Diemen doet vooralsnog geen mededelingen over het besmettingsgeval en de identiteit van de besmette vrouw. „De communicatie loopt via de GGD en het RIVM”, zegt hij.

4 vragen: Dit moet je weten over het coronavirus nu het de provinciegrens heeft bereikt. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen