‘Coronapatiënt Tilburg was niet besmettelijk tijdens carnaval’

Print
‘Coronapatiënt Tilburg was niet besmettelijk tijdens carnaval’

Burgemeester Theo Weterings tijdens een persconferentie Afbeelding: ANP

De man die met het nieuwe coronavirus in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt, was niet besmettelijk toen hij carnaval vierde. Hij hoestte toen niet en heeft het virus waarschijnlijk ook niet verspreid. Er is dus geen reden tot zorg, zei de burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, tijdens een persconferentie over de eerste coronabesmetting van Nederland.

Het gaat goed met de patiënt. Volgens de burgemeester wordt al nagedacht over ontslag uit het ziekenhuis en een terugkeer naar huis, waar hij in thuisisolatie zou gaan. Weterings zegt dat de man goed heeft gehandeld. Toen hij verschijnselen van corona vertoonde, nam hij contact op met zijn huisarts, waarna hij meteen naar het ziekenhuis ging. Daar werd hij onderzocht en in isolatie opgenomen.

Lees hier alles over het coronavirus

Alle evenementen in Tilburg gaan voorlopig gewoon door, er is geen reden om die af te gelasten, zei de burgemeester.

De GGD houdt enkele tientallen mensen uit de omgeving van de man in de gaten. Zij hebben nog geen klachten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet besmet zijn. Dat is pas over een paar weken duidelijk, wanneer de incubatietijd voorbij is. „Als je het virus hebt binnengekregen en je bent klachtenvrij, ben je niet besmettelijk. Maar als iemand geen klachten heeft, weet je niet of diegene het virus heeft”, zei arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Tilburgse ziekenhuis waarin de man ligt.

Lees ook: Leven van ‘patiënt nul’ tot in detail in kaart gebracht: zo werkt dat

Wanneer de man precies uit Italië is teruggekomen, kon Ariene Rietveld, arts infectieziektebestrijding GGD Hart van Brabant, niet zeggen. Wel is duidelijk dat de man tijdens de carnaval nog geen klachten had en mensen niet kon besmetten. Woensdagavond meldde hij zich met klachten bij het Elisabethziekenhuis in Tilburg en werd daar opgenomen. Donderdag werd de GGD ingeschakeld en bleek de man het coronavirus te dragen. De GGD heeft daarop gesproken met de man om te achterhalen met wie hij wanneer nog contact heeft gehad. Op basis daarvan nam de GGD met tientallen mensen contact op die vanaf woensdag contact met hem hadden.

Volgens Jean-Luc Murk lijdt de man aan een milde vorm van de ziekte, en is er goede hoop dat hij snel weer herstelt.

4 vragen: Dit moet je weten over het coronavirus nu het Nederland heeft bereikt. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen