Brussel

Visserij twistpunt in Brexit-onderhandelingen

Print
Visserij twistpunt in Brexit-onderhandelingen

Afbeelding: Getty Images

Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de Brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen.

De visserij dreigt een van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.

Europa wil tegen 1 juli een akkoord met de Britten dat de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren vrijwaart en vice versa. De Britse regering wil echter een apart visserijverdrag, los van het vrijhandelsakkoord, dat bepaalt dat er elk jaar opnieuw wordt onderhandeld over de toegang tot en de visquota in de respectievelijke wateren.

Het Franse Europarlementslid Pierre Karleskind, voorzitter van de visserijcommissie, vreest dat de deadline van 1 juli moeilijk haalbaar is. Hij denkt dat de Britten uit zijn op een symbolische overwinning door de controle over hun wateren terug te nemen. Hij belooft zich wel in te zetten „voor de best mogelijke omstandigheden voor Europese vissers” en wil vermijden dat ze uitgesloten worden van de Britse wateren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen