Evenementen de dupe van coronavirus

Print
Evenementen de dupe van coronavirus

De GGD adviseert evenementen te schrappen waar veel mensen op af komen. Afbeelding: Getty

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Geleen -

Grotere publieksevenementen in de gemeenten Sittard-Geleen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum en Beekdaelen lopen de komende tijd het risico afgelast te worden.

In verband met de het groeiend aantal besmettingen met het coronavirus net over de Duitse grens in de regio Heinsberg heeft de Veiligheidsregio de vijf aan Duitsland grenzende gemeenten opgeroepen grote evenementen en bijeenkomsten zoveel mogelijk te vermijden. De Veiligheidsregio hoopt zo te voorkomen dat het virus de grens oversteekt.

De afzonderlijke gemeenten zullen per evenement de risico’s beoordelen en bepalen of het wel of geen doorgang kan vinden. Ook wordt in overleg met de organisatie nagegaan of een evenement bijvoorbeeld op een andere plek binnen een gemeente, verder weg van de grens, zou kunnen plaatsvinden. Dat is vrijdagavond laat in overleg van de Veiligheidsregio met de betrokken burgemeesters afgesproken. Een aantal evenementen voor dit weekeinde zijn al afgelast, bijvoorbeeld in Beekdaelen.

In Noord- en Midden-Limburg kunnen vooralsnog alle evenementen zoals gepland doorgaan, zo laat de Veiligheidsregio in dat gebied weten.

4 vragen: Dit moet je weten over het coronavirus nu het Nederland heeft bereikt. Video: De Limburger

De GGD Zuid-Limburg wees eerder op de dag vooral op de risico’s van publieksevenementen en bijeenkomsten in gesloten ruimten waar ook Duitsers op af zouden kunnen komen. De afspraken die vrijdagavond zijn gemaakt gelden zowel voor evenementen binnen als in de openlucht. Na het advies van de GGD stond ook de voetbalwedstrijd Roda JC-FC Dordrecht in Kerkrade even op losse schroeven, maar dat duel ging vrijdagavond toch door.

De GGD Zuid-Limburg houdt zes Limburgers tot en met zaterdag extra in de gaten. Vijf van hen bezochten half februari de carnavalszitting in het Duitse Langbroich, die is bijgewoond door een met corona besmet echtpaar. De zesde Limburger die gemonitord was niet op die zitting, maar heeft contact gehad met een van de besmette mensen. De zes Limburgers zijn niet ziek en vertonen ook geen klachten.

In de aan Limburg grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn nu 35 mensen besmet met het coronavirus.

Nederland telt inmiddels twee besmettingen. Nadat het coronavirus donderdag werd vastgesteld bij een 56-jarige man uit het Brabantse Loon op Zand is nu ook een vrouw uit Diemen getroffen. Ze werkt in het Amsterdam UMC-ziekenhuis, maar kwam daar niet in contact met patiënten. De vrouw zit thuis in quarantaine.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Lees hier alles over het coronavirus

Scholen weer open

In de Duitse regio Heinsberg gaan scholen en kinderdagverblijven vanaf volgende week maandag weer open omdat de periode van twee weken incubatie die op 15 februari werd ingesteld, zaterdag weer voorbij is.

Overigens hebben ook de regio’s in Duitsland langs de Zuid-Limburgse grens alle publieksevenementen afgelast. Het gaat daarbij om de regio’s Heinsberg, Gangelt en Düren. De GGD vraagt de vijf Zuid-Limburgse grensgemeenten om zich daarbij aan te sluiten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen