Zonnepanelen stoorzenders voor haperend portofoonnetwerk politie

Print
Zonnepanelen stoorzenders voor haperend portofoonnetwerk politie

Verkeerd aangelegde zonnepanelen kunnen het politienetwerk verstoren. Foto ter illustratie. Afbeelding: Hollandse Hoogte

Ook zonnepanelen zijn stoorzenders in het haperende portofoonsysteem van de politie. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat extra experts heeft aangetrokken om de problemen op te lossen.

Agenten in heel het land ervaren nog steeds problemen met het portofoonsysteem C2000 dat eind januari is vernieuwd. Op cruciale momenten heeft de portofoon geen bereik. In Amsterdam leidde dat afgelopen week tot hachelijke situaties. Agenten die om versterking wilden vragen omdat een verdachte mogelijk een vuurwapen droeg, kregen geen verbinding.

Andere politiemensen stonden ingesloten in een portiek omdat ze geen contact kregen. Ondertussen gooide een doorgedraaide man brandbare vloeistoffen uit het raam. Soortgelijke verbindingsproblemen spelen in heel het land en lijken zich behalve in Amsterdam te concentreren in Rotterdam, Oost Nederland en Brabant.

Verkeerde installatie

De verstoringen in het netwerk blijken soms te worden veroorzaakt door de omvormers van zonnepanelen, bevestigt justitie desgevraagd. Het gaat vooral om zonnepanelen die niet aan de richtlijnen voldoen of verkeerd zijn geïnstalleerd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor het communicatiesysteem, werkt met man en macht aan oplossingen. Een woordvoerster wil niet zeggen hoeveel meldingen van haperende portofoons er dagelijks binnenkomen. Wel meldt het ministerie dat het extra experts heeft aangetrokken om de problemen te lijf te gaan. Ondertussen zijn agenten in nood aangewezen op alternatieve communicatiemiddelen, zoals een walkie talkie-app op de telefoon. Kamerlid Attje Kuiken sprak eerder van plakbandoplossingen.

Ook politievakbonden en de Centrale Ondernemingsraad van de politie hebben hun grote zorgen geuit over de problemen met C2000. ,,De portofoon is de lifeline voor onze collega’s”, aldus Rob den Besten, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad. ,,Voor ons is dit onacceptabel.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen