Herboren Roest voor derde keer op rij wereldkampioen allround

Print
Herboren Roest voor derde keer op rij wereldkampioen allround

Afbeelding: ANP

Patrick Roest heeft, na een teleurstellend WK afstanden, revanche genomen bij de WK allround door zijn derde titel op rij te veroveren. Na wereldtitels in 2018 en 2019 is het voor de 24-jarige Nederlander ook raak in 2020, nadat hij, na afstandszeges op de 1500 en de 5000 meter, ook de afsluitende 10.000 meter won.

Jan Blokhuijsen moest op de 10.000 meter in een rechtstreeks duel zijn meerdere erkennen in de Japanner Seitaro Ichinohe, die zo het brons pakte in het eindklassement. Het zilver was voor Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen.

Oppermachtig

Op de laatste (en langste) afstand was Roest, zoals het gehele toernooi in Hamar, oppermachtig. Met een verschil van 5.42 seconden won hij de 10.000 meter voor Ichinohe, die dankzij een persoonlijk record wel de derde plek in het eindklassement wist veilig te stellen. Zilver kwam zelfs nog dichtbij, maar Pedersen hield net genoeg over.

Blokhuijsen eindigde in het klassement nipt buiten het podium als vierde. Zijn achterstand op kampioen Roest was na vier afstanden bijna 40 seconden. Pedersen werd tweede op 27.94 seconden en Ichinohe gaf 28.60 seconden toe.

500 meter

Roest had dus ruimtes voorsprong in het klassement. Niet gek, na drie zeges bij vier afstanden. Enkel op de 500 meter wist de 24-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma niét te winnen; daar eindigde Roest als zevende. Roest debuteerde bij de WK allround in 2017 met zilver. Daarna was hij steeds de beste van het toernooi: in 2018, 2019 en nu dus in 2020.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel allround voor de zevende keer naar Ireen Wüst.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen