democraten

Joe Biden heeft goede hoop na zege in South Carolina

Een juichende Joe Biden na de verkiezingsuitslag. © Getty Images

Oud-vicepresident Joe Biden heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat South Carolina met flinke voorsprong gewonnen.

Door onze verslaggever

Na het tellen van het overgrote deel van de stemmen heeft hij 48,6 procent van de gedelegeerden achter zich. Senator Bernie Sanders volgt met 20 procent.

Tom Steyer, die bekendmaakte te stoppen, kreeg 11 procent van de stemmen. Pete Buttigieg, Elizabeth Warren en Amy Klobuchar staan respectievelijk op plek vier, vijf en zes.

South Carolina is de vierde plek waar de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen zich voltrekt. Het zijn de laatste voorverkiezingen voor Super Tuesday, als er in veertien staten wordt gestemd. Voor Biden lijkt het de laatste kans om nog aan te haken bij Sanders en Buttigieg.

In South Carolina is meer dan de helft van de Democratische stemmers zwart. Biden heeft veel steun onder de zwarte stemmers, terwijl Sanders en Buttigieg moeite hebben hen achter zich te krijgen. In 2016 leed Sanders mede daardoor een grote nederlaag tijdens de voorverkiezingen in de staat toen hij het opnam tegen Hillary Clinton.

„We zijn nog springlevend”, verklaarde Biden opgetogen na zijn overwinning. „Voor iedereen die terneergeslagen is, uitgeteld of zich in de steek gelaten voelt, dit is jullie campagne.”

Ondanks zijn winst moet Biden, die vicepresident was onder Barack Obama, nog steeds vechten tegen tekortkomingen van zijn campagne. Zo heeft hij minder personeel en vrijwilligers dan Sanders en Mike Bloomberg. Die laatste, miljardair en voormalig burgemeester van New York, maakt dinsdag zijn debuut in de strijd om de nominatie. Hij gaf al honderden miljoenen dollar uit aan tv-spotjes en zendtijd op prime time.

Biden (77) probeert dat geweld te compenseren met een reeks optredens in de media. Ook probeert hij zich te verzekeren van de steun van prominente Democratische partijgenoten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal