Offshore

Sif uit Roermond krijgt eerste order funderingspalen voor windmolens uit Japan

© Jean-Pierre Jans

Sif gaat funderingspalen leveren voor een windmolenpark aan de Japanse kust.

Will Gerritsen

De Roermondse fabrikant van funderingen voor offshore windturbines breekt met zijn eerste Japanse klant door op deze markt in het Verre Oosten.

Directievoorzitter Fred van Beers van Sif Holding spreekt van „een belangrijke mijlpaal en een bevestiging dat vijf jaar investeren in de opbouw van sterke zakelijke relaties in de Japanse markt voor offshore windmolenparken zijn vruchten heeft afgeworpen”.

Sif gaat nog dit jaar 33 funderingspalen, zogenoemde monopiles, en 33 opzetstukken voor windturbines van het Akita-Noshiro-windpark leveren. De windmolens worden voor de kust van de prefectuur Akita gebouwd, in het noordwestelijke deel van Japan. Sif heeft niet bekendgemaakt welk bedrag met de order is gemoeid.

Kantoor

Het Roermondse bedrijf verwacht dat het op de middellange en lange termijn goed zaken kan doen in Japan en heeft om die reden daar vorig jaar een kantoor geopend. De Japanse overheid neemt momenteel elf gebieden onder de loep die mogelijk geschikt zijn voor de bouw van een windpark.

Drie van de gebieden bieden kansen voor de funderingen die Sif maakt, zei een woordvoerder eerder tegen De Limburger. „Met het kantoor in Tokio zitten we dicht op de markt. We zijn makkelijker te vinden en kunnen snel reageren.”

Ondertussen blijft een grote Amerikaanse klus voor Sif vertraging oplopen. Het bedrijf zou dit jaar 84 monopiles leveren voor het Vineyard Wind-project, voor de kust van de staat Massachusetts. De toezichthouder heeft echter nog geen vergunning afgegeven voor de bouw van het eerste grote offshore-windpark in de Verenigde Staten. Daarom heeft Sif de order uit de boeken van 2020 gehaald en doorgeschoven naar de „middellange termijn”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal