Wethouder Andries Houtakkers treedt in voetsporen van zijn vader

Print
Wethouder Andries Houtakkers treedt in voetsporen van zijn vader

Zijn kantoor is nog niet helemaal ingericht, maar de foto’s van dochter Emma en vader Sjra staan er wel. Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De kersverse wethouder Andries Houtakkers ging zelfs eerder met pensioen om de post te kunnen bekleden. En dat terwijl hij altijd heeft gezegd dat hij nooit, net als zijn vader, wethouder zou willen worden.

Houtakkers (64) is weliswaar nieuw als wethouder in Sittard-Geleen, maar absoluut geen onbekende in de gemeentelijke politiek. Hij was tien jaar raadslid en tevens fractievoorzitter van het CDA, de partij waar hij al sinds 1980 lid van is. Om de post te kunnen bekleden ging de advocaat vervroegd met pensioen. „Eigenlijk zou ik eind dit jaar met pensioen gaan, maar dat werd vanwege deze kans iets eerder”, vertelt hij open en eerlijk. „Ik heb altijd gezegd dat ik nooit wethouder zou worden. De zekerheid voor de advocatuur geef je niet zomaar op.”

Advocatuur

Toch is het ervan gekomen. Dat hij advocaat zou worden was niet zo vreemd, zijn vader had immers kantoor aan huis. „Al was mijn ambitie in eerste instantie om gemeentesecretaris of burgemeester te worden”, erkent hij. Houtakkers was begin jaren ‘80 beleidsambtenaar bij de provincie Noord-Holland, maar houdt dat niet lang vol. „Er waren op dat moment geen doorgroeimogelijkheden, dus heb ik toch voor de advocatuur gekozen.” Omdat er een plek vrijkwam op het advocatenkantoor van zijn vader keerde hij terug naar Sittard. „Mijn vader deed destijds het wethouderschap naast zijn werk. Het waren andere tijden.”

Politiek

De politieke aspiraties heeft hij niet van zijn vader, die heeft hij zelf ontwikkeld. „Ik werd lid van het CDA in mijn studententijd. Ik wilde iets doen, iets veranderen”, vertelt Houtakkers. Die drive is nooit veranderd. „Als raadslid mag je ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad. Als wethouder heb ik die ambitie ook.” Is dat de reden om toch ja te zeggen tegen het wethouderschap? „Absoluut, er is nog veel te winnen. Zo kan de stad bijvoorbeeld op cultureel vlak zeker nog naar een hoger niveau getild worden.”

Voetsporen

Houtakkers treedt dus in de voetsporen van zijn, inmiddels 93-jarige, vader Sjra. Zelf heeft hij ook kinderen. Vier stuks zelfs, waaronder dochter Emma, die ook advocaat is. Wellicht niet geheel toevallig bij hetzelfde kantoor als waar vader tot voor kort werkte. Heeft zij ook politieke ambities en wordt het stokje zo op den duur weer doorgegeven? „Nee! Die kans is nul komma nul”, lacht Houtakkers. „Ze woont in Venlo en vraagt zich al jaren af waarom ik en mijn vader wel in de politiek zijn beland.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →