Daniek Penners gaat met leerlingen van Graaf Huyn College op wereldstage naar Oeganda

Print
Daniek Penners gaat met leerlingen van Graaf Huyn College op wereldstage naar Oeganda

Daniek Penners pakt alvast zijn tas in voor zijn trip naar Oeganda. Afbeelding: Françoise Petersen

Urmond / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Daniek Penners (17) uit Urmond mag in juli met vijfendertig anderen van het Graaf Huyn College op een drieweekse wereldstage naar Oeganda. Doel van de stage is verbreding van het wereldbeeld, cultuuruitwisseling en de lokale bevolking helpen met kleine projecten.

Huize Penners was onlangs nog een tijdelijk thuis voor twee Nepalese meisjes op wereldstage. In Oeganda bivakkeert Daniek echter in tenten. „Bij anderen wonen is daar niet hygiënisch genoeg. De kans op ziekten is veel te groot,” legt Daniek uit. „Er gaat nu een kok van de stichting mee die lokale gerechten maakt, maar wel volgens de Nederlandse hygiënische regels.” Stichting Global Exploration is organisator. Een beveiliger waarborgt hun veiligheid, met name ’s nachts. „Dat is wel een ding dat ik minder vind,” zegt zijn moeder. „Maar hij krijgt nu deze kans, volgend jaar is niet echt handig omdat hij dan eindexamen doet,” zegt ze.

Geen vakantie

De leerling van het Technasium was al vroeg in techniek geïnteresseerd, mede doordat zijn vader in de kelder een werkplaats heeft voor kleine huishoudelijke reparaties. Voor een schoolproject ontwierp hij met drie anderen de ‘bit hip’: de slimme heup. Ze wonnen er de Dutch IOT-challenge mee (red. ‘Internet of things’). „Hierna wil ik aan Zuyd Hogeschool Built Environment studeren.” De scholier maakt graag tijd vrij voor voetballen, windsurfen, Max Verstappen volgen en voetbalwedstrijden fluiten. De stage in Oeganda wordt zijn eerste reis zonder zijn ouders en voor het eerst buiten Europa. „Een extra uitdaging omdat Oeganda geen vakantieland is,” zegt hij nuchter.

Overgang

Ter voorbereiding komt de groep scholieren al geregeld bij elkaar voor teambuilding en praktische zaken. „Of het op Expeditie Robinson lijkt? Ja, we zitten met 36 scholieren samen die elkaar niet goed kennen. Het is toch een kwestie van geven en nemen. Welk beeld ik nu van mezelf heb in de wereld? Dat ik het hier wel heel goed heb. Als ik terugkom, is de overgang misschien nog wel groter. Dan heb ik weer een koelkast, een dagelijkse douche (daar stinken we vast tegen elkaar op), mijn school en schoolspullen. Dat alles is er voor de Oegandese jeugd niet.”

Sponsorgeld

De reis per leerling kost 2700 euro, waarvan 1800 euro sponsorgeld. Ook planning en sponsoren zoeken hoort bij de stage, een bijbaantje als sponsoring mag niet. Voor eind maart heeft Daniek nog driehonderd euro nodig. Sponsoren kunnen mailen naar: daniekgoesoeganda@gmail.com. Meer informatie staat op de Facebookpagina ‘Daniek goes Oeganda’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen