Video: Groep everzwijnen laat zich filmen terwijl ze kanaal overzwemmen

Print

Video: Hubertus Vereniging Vlaanderen

Everzwijnen zijn prima zwemmers. Dat blijkt uit een filmpje dat in het Belgisch-Limburgse Rotem werd opgenomen. De dieren zwemmen in een groep het kanaal over en klimmen aan de overkant één voor één uit het water en zetten de tocht verder.

Hubertus Vereniging Vlaanderen plaatste het filmpje zondag op Facebook. Volgens Ludo Fastré, everzwijnenkenner bij de jachtvereniging, zijn grote groepen everzwijnen tien jaar geleden op identiek dezelfde wijze het land binnengekomen. „Boeren getuigden toen al dat ze grote groepen everzwijnen de Maas en de Zuid-Willemsvaart over zagen zwemmen. Die dieren trekken zich niets aan van grenzen. Als ze ergens willen vertrekken, vormt water echt geen belemmering. Maar ze moeten wel echt weg willen. Ze springen niet zomaar in het water.”

Uittreedplaatsen

Ondanks hun zwemkwaliteiten gebeurt het toch nog regelmatig dat de brandweer moet uitrukken voor een everzwijn of een ree dat in het water dreigt te verdrinken. „Dat heeft alles te maken met de kanten van het kanaal. Als die van beton zijn, komt geen enkel dier eruit. Op die manier zijn er al heel veel wilde dieren verdronken. Maar als wilde dieren de mogelijkheid hebben om via uittreedplaatsen uit het water te gaan, kunnen ze zeer goed hun eigen plan trekken na een duik in het water. Daar is dit filmpje het bewijs van.”