Washington

‘Huawei leverde wel degelijk Amerikaanse apparatuur aan Iran’

Print
‘Huawei leverde wel degelijk Amerikaanse apparatuur aan Iran’

Afbeelding: EPA

Het Chinese techbedrijf Huawei heeft wel degelijk Amerikaanse apparatuur geleverd aan Iran in weerwil van Amerikaanse sancties. Dat blijkt uit interne documenten van Huawei waarin persbureau Reuters inzage heeft gehad. Huawei ontkent de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben geschonden.

Op een pakbon van Huawei uit december 2010 stond computerapparatuur van het Amerikaanse bedrijf Hewlett-Packard vermeld die verzonden werd naar het grootste telecombedrijf van Iran. Op een ander intern document van twee maanden later werd gemeld dat de apparatuur bij de douane in Teheran stond.

Telecomproject

De documenten die Reuters inzag betreffen een telecomproject dat centraal staat in de zaak van de Amerikaanse overheid tegen Huawei en financieel directeur Meng Wanzhou. De dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei zit al ruim een jaar in huisarrest in Canada terwijl een zaak over haar uitlevering naar de Verenigde Staten loopt.

Behalve het schenden van het handelsembargo tegen Iran, menen de VS ook dat Huawei een gevaar voor de staatsveiligheid van westerse landen vormt. Het bedrijf zou zeer nauwe banden hebben met de Chinese overheid en Huawei-apparatuur, die ook hier gebruikt worden in mobiele netwerken, zou door China gebruikt worden om te spioneren. Ook dat ontkent Huawei overigens.