Mesdagfonds over eigen onderzoek: Stikstofcijfers klopten niet door ‘bug’

Print
Mesdagfonds over eigen onderzoek: Stikstofcijfers klopten niet door ‘bug’

Jan Cees Vogelaar, Mesdag Zuivelfonds, tijdens de presentatie van het eerdere onderzoek naar de stikstofmodellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afbeelding: ANP

De stikstofberekeningen die het Mesdag-Zuivelfonds onlangs naar buiten bracht, bevatten fouten. Dat meldt het fonds, een boerenbelangenorganisatie, zelf. Een ‘bug’ in een rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is volgens de boerenorganisatie de oorzaak van de onjuistheden.

Volgens eigen onderzoek van het fonds zou de landbouw niet verantwoordelijk zijn voor 45 procent van de stikstofneerslag in beschermde Nederlandse natuurgebieden, zoals het RIVM had becijferd, maar ‘slechts’ voor 25 procent. Dat cijfer blijkt niet te kloppen, laat het Mesdagfonds nu weten. De organisatie, een soort denktank voor de melkveehouderij, gaat opnieuw berekeningen maken.

Lees ook: Stikstofcijfers van belangenclub nieuw wapen voor boeren, ook CDA denkt dat beleid op schop moet

De uitkomst kan weken of zelfs maanden op zich laten wachten, want er is veel rekencapaciteit nodig om de miljoenen cijfers na te gaan, zegt onderzoeker Geesje Rotgers. Door extra computercapaciteit in te huren, hoopt het fonds zo snel mogelijk nieuwe cijfers te kunnen presenteren.

Presentatie

Tijdens de presentatie in Den Haag werd duidelijk dat de onderzoekers die door het Mesdagfonds waren ingeschakeld, alle 161 gebieden met een beschermde Natura 2000-status hadden meegerekend. Het RIVM gaat enkel uit van 130 gebieden die gelden als ‘stikstofgevoelig’. Met name het wel of niet meetellen van grote waterpartijen zou volgens het RIVM kunnen leiden tot andere uitkomsten.

Lees ook: Nieuwe berekening boerenbelangenclub: ‘Boeren dragen véél minder bij aan stikstof’

Het Mesdagfonds betwist dat dit de oorzaak is en verwijst naar een lijst van natuurgebieden op de site van het RIVM. Daarop zijn inderdaad natuurgebieden met veel water, zoals de Waddenzee en de Oosterschelde, aangemerkt als stikstofgevoelig.

Te veel stikstof is onder meer problematisch voor de natuur, omdat bepaalde plantensoorten erdoor gaan woekeren en zo andere soorten verdringen. Hoge concentraties ammoniak en stikstofoxiden zijn overigens ook slecht voor de luchtkwaliteit en daarmee voor de gezondheid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →